hirdetés

Újabb bombázást és nagyszabású légicsapást mért az ISIS katonáira a Puytin-sereg. Az orosz légierő főként Szíria központi és nyugati részében csapott le az ISIS állásaira – közölte a moszkvai védelmi minisztérium. Putyinék feltehetőleg megunták az Iszlám Állam dzsihádistáinak térnyerését, és elkezdik bedarálni őket. 

orosz légicsapás

A tárca tájékoztatása szerint a harci gépek nyolc bevetés során a szélsőséges iszlamisták öt állására mértek csapást Hama és Idlíb tartományokban. Az orosz légierő harmadik alkalommal hajtotta végre légicsapások sorozatát Szíriában. Ezt megelőzően a csütörtökre virradó éjszaka folyamán és szerdán mértek csapást a lázadók állásaira.

Oroszország szerdán indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére, a négy és fél éve polgárháború sújtotta közel-keleti országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az IÁ állásait, hanem más lázadócsoportokat támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is. A helybéliek eddig nem látott pusztításról számoltak be.

Oroszország fegyverekkel látja el a kurdokat az iraki kormány közvetítésével – közölte sajtótájékoztatóján az ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön.

Orosz katonai és diplomáciai források múlt héten közölték, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak egy közös „információs központot” hozott létre Bagdadban. A források szerint a bagdadi központban a négy ország vezérkarának képviselői dolgoznak, feladatuk az IÁ elleni harccal kapcsolatos információk gyűjtése, feldolgozása, elemzése és cseréje. Később az IÁ elleni közös katonai bevetéseket is ott koordinálhatják.

Lavrov csütörtökön a központ jelentőségét hangsúlyozta, mondván, hogy a létesítmény „résztvevői vagy kontingensek, vagy felderítők felett rendelkeznek, amelyek igen hasznosnak bizonyulhatnak a műveletekben”. A külügyminiszter hozzátette, a kurd autonóm területek képviselői is jelen vannak a központban.