hirdetés

Azonosították a Saint-Denis-i akcióban likvidáltak közt Abdelhamid Abaaoud holttestét – a hírt a francia ügyészség jelentette be csütörtök délután. A hatóság a belga állampolgárságú férfit tartja felelősnek a párizsi merényletek kiterveléséért és megszervezéséért.

 

Abdelhamid Abaaoud

A 28 éves belga állampolgár Brüsszel Molenbeek nevű negyedében nőtt fel, amely az utóbbi évtizedben dzsihádista kapcsolatairól vált ismertté. Apja egy marokkói bevándorló, 1975-ben érkezett Belgiumba, ahol ruhakereskedést nyitott. Abaaoud rablásért börtönbüntetést kapott. A férfi 2013 elején Szíriába utazott, ahonnan még annak az évnek a végén Görögország érintésével tért haza, majd újra elutazott anélkül, hogy a belga hatóságok őrizetbe vették volna.

Abdelhamid Abaaoud története a francia Le Monde szerint elsősorban a belga titkosszolgálatok hibáira világít rá. Amikor 2014-ben Szíriába indult harcolni, még az akkor 13 éves öccsét is magával vitte. 2014 márciusában tűnt fel az Iszlám Állam egyik propagandafilmjében, amint az általa megölt emberek holttestét szállítja egy autóval. Abdelhamid Abaaoud 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között.

A belga hatóságok szerint ő állt az idén januárban Verviers-ben felszámolt terrorsejt mögött is, amely rendőrök ellen tervezett támadásokat. Saját állítása szerint ebben az időben visszatért Belgiumba, ahol egyszer igazoltatták a rendőrök, de nem ismerték fel. Az belga bíróság távollétében 20 év börtönre ítélte terrorizmusért. Abauodnak köze lehetett az idén augusztusban egy Brüsszelből Párizsba tartó gyorsvonaton tervezett merénylethez is. A lövöldözést szabadságon lévő amerikai katonák hiúsították meg. A gyanú szerint ő állt egy franciaországi templom ellen végrehajtott támadás hátterében is. A párizsi fegyveres támadásokban összesen 129 ember halt meg. A terrorcselekmények kitervelőjének, Abdelhamid Abaaoud halálának hírét a francia ügyészség megerősítette.

 

(fotó: Twitter)