hirdetés

Isten annyira szereti az olaszokat, hogy külön számukra hozott egy parancsolatot: a Ne lopj! felszólítást azonban Olaszországban csak a gyermekek képesek felfogni – ezt az Oscar-díjas színész Roberto Benigni mondta a Tízparancsolat című show-jában, ami hazájában nézettségi rekordot döntött.Ferenc pápának annyira tetszett a műsor, hogy telefonon gratulált a komikusnak.

 Benigni_Ferenc pápa

A 62 éves Benigni Tízparancsolat című kétrészes show-jával – amiben a a tízparancsolat alapján űzött gúnyt az olasz politikusok és üzletemberek korruptságából – rendkívüli nézettséget ért el: 9,1 millióval debütált, a következő adást 1 millióval többen látták, utóbbi 38,3 százalékos nézettséget hozott a közszolgálati RAI 1 televíziónak.

A bibliai parancsolatok talaján álló szellemes és találó kritika Ferenc pápát arra indította, hogy a műsor utáni este felhívja Benignit és személyesen gratuláljon neki – írta a La Repubblica című római napilap.

A show-t a katolikus egyház más vezetői is méltatták, Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke például azt emelte ki, hogy a műsor egy olyan nehéz téma, mint a tízparancsolat átgondolására késztette az embereket, beleértve az egyházi tisztségviselőket is.

Más lapok a műsor magas nézettségét emelték ki, az Il Messaggero című újság például Habemus record címmel közölt cikket, egyszerre utalva a nézettségi rekordra és a “habemus papam”, a pápa megválasztását bejelentő latin kifejezésre.