hirdetés

Stopot kaphatnak a menekültek. Megegyezett a Német Kereszténydemokrata Unió elnöksége a menekültpolitikáról szóló kongresszusi határozati javaslatról – jelentette be Angela Merkel pártelnök-kancellár. Felső határ továbbra sem lesz, de Németország érezhetően csökkenti a menedékkérők számát a jövőben.

merkel-afp

Angela Merkel az ARD országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy az elnökség egy ellenszavazat mellett elfogadta a hétfőn Karlsruhéban kezdődő kongresszusra készített határozati javaslatot.

A dokumentum nem tartalmazza a „felső határ” kifejezést, de az „emberek aggodalmaira” tekintettel beépítették a javaslatba, hogy a Németországba érkező menedékkérők számát érezhetően csökkenteni kell – mondta a kancellár, aki mindig is elutasította a felső határ vagy létszámplafon gondolatát, vagyis azt, hogy előre rögzíteni kell, hogy Németország legfeljebb mennyi menekültet fogad be évente.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy elégedett a kompromisszummal. Azt mondta, hogy sikerült olyan irányvonalat kialakítani, amely megfelel az ő megközelítésének.

Az európai menekültválság kezelésében az uniós külső határok védelme a legfontosabb, a menekültek tagállamok közötti elosztása pedig egy „másik fejezet” – mondta Angela Merkel német kancellár.

A kancellár az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy Németországnak humanitárius kötelezettségei mellett Európának is meg kell felelnie. Németországnak kötelessége fellépni Európa egységességének megőrzéséért, ezért örülök, hogy a külső határok védelme egyre inkább elfogadásra és támogatásra talál – mondta a kancellár.

Meg kell őrizni a belső határőrizet nélküli schengeni övezet egységét, hiszen a szabad mozgás lehetősége gazdasági sikereket eredményezett Németországnak is – mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság a napokban előterjeszti javaslatát egy európai határvédelmi misszióról, és ezt a javaslatot gyorsan meg kell valósítani.