hirdetés

Dánia és Svájc után már Németország is csak azután nyújt támogatást a menedékkérőknek, ha már az összes vagyonukat felélték. A német hatóságok 750 euró felett minden értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől, önrészként a menekültügyi ellátásuk finanszírozására.

menekültügy Németország

 

Ezt a német kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős minisztere nyilatkozta. Aydan Özoguz elmondta, hogy a menedékkérőknek Németországban „alapvetően” mindenüket fel kell élniük, még a „családi ezüstöt” is, és a megcsontosodott előítéletekkel szemben egyáltalán nincs jobb dolguk, mint a szociális segélyen élőknek.

A Bild című napilap beszámolója alapján két tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben érvényesítik ezt a szövetségi szintű szabályt.

Bajorországban Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter tájékoztatása alapján a hatóságok 750 eurós értékhatár felett minden készpénzt és értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől. A tárcavezető hozzátette, hogy a szövetségi előírásokon alapuló bajor gyakorlat „lényegében megfelel” a Svájcban alkalmazott megoldásnak.

Baden-Württembergben 350 euró az értékhatár, és tavaly decemberben a rendőrök fejenként négy számjegyű, azaz ezer eurós nagyságrendben vettek el készpénzt és értéktárgyakat a menedékkérőktől – írta a Bild. A lap arra nem tért ki, hogy a többi 14 tartományban milyen eljárást alkalmaznak.

A menedékkérők tartományok közötti elosztását szabályozó rendszer szerint Bajorország a menedékkérők 16 százalékát, Baden-Württemberg 13 százalékát köteles elhelyezni. Ennek alapján a németországi menedékkérők legkevesebb 29 százalékánál vonják be az „önrészt” a menekültügyi ellátás finanszírozásába.