hirdetés

A Würzburg melletti vonaton baltával és késsel öt embert megsebesítő 17 éves afgán ámokfutó nem állt kapcsolatban az Iszlám Állammal. A muszlim fiatal önállóan radikalizálódott, szobájában olyan nyomokat találtak, miszerint a terrorszervezet magányos rajongója lett.

ámokfutás egy németországi vonatonA nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal – mondta a bajor belügyminiszter kedden Münchenben.

Joachim Herrmann a hétfő esti támadás elkövetőjéről elmondta, hogy a 17 éves afgán fiút a környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus.

Szobájában az Iszlám Állam terrorszervezet kézzel festett zászlaja mellett találtak egy pastu nyelven írt szöveget, amelyből talán többet meg lehet majd tudni tettének hátteréről, de a dokumentum elemzése még nem ért véget – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a támadó valószínűleg egyedül, „önállóan” radikalizálódott. Az Iszlám Államhoz köthető hírügynökség ugyanakkor korábban azt közölte, a fiatal az Iszlám Állam harcosa volt.

A támadó öt embert sebesített meg, egyikük életveszélyes állapotban van. Rárontott a támadás miatt riasztott különleges rendőri egységre is, ezért lelőtték. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem fér kétség a rendőrség fellépésének helyességéhez.

(Fotó: Süddeutsche Zeitung)