hirdetés

Szlovákiában a korrupció elleni harc nem könnyű. Már odáig fajult a korrupt politikusok, ügyészek, vállalkozók elleni háború, hogy már a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget is támadják, amely ezen akciókat és elfogásokat szervezi. Sokan remegnek és mindent megtesznek azért, hogy a NAKA munkáját megnehezítsék, a tagjait megfélemlítsék, mert bizony Szlovákiában az elmúlt évtizedekben a politikai érdekcsoportokat, a szlovák titkosszolgálatok védték, sőt a piszkos és véres munkát is a szolgálat elit és profi tagjai végezték. Mindezt pedig Vladimir Meciar volt szlovák politikusnak köszönhetjük és Robert Ficonak aki ezt a filozófiát és rendszert fenntartotta, és használta. A kérdés, hogy ez a Polip-rendszer  újra hatalomra kerül-e. 

Szlovákiában ezt a hihetetlen politikai Polipot, a maffia rendszert Mecair alakította ki, ahol az igazságszolgáltatás, a politika, a rendőrség kiszolgálta a politikai elvárásokat és a kedvenc vállalkozókat. Meciar alakította ki ezt a polipként működő korrupt rendszert, és ezt folytatta és működtette tovább Robert Fico is, aki 2018-ban kénytelen volt lemondani az oknyomozó újságíró Kuciak kivégzése miatt. Nos az az eset is bemutatta és bebizonyította ismét, hogy a Meciar-i eszmék és ügyintézés, a poltikai hátterű bérgyilkosságok, leszámolások, ügyintézések a Fico rendszer alapjai. Bizony Meciar a titkosszolgálatokból, rendőrökből szó szerint bérgyilkosokat csinált, ha kellett. A NAKA pedig lassan elér ezen fura, poltikai maffia működésének az összes tagjához és levágja a még élő polip lábait, karjait. Így Robert Fico és társai nem örülnek, hisz épp a hatalmat szereznék vissza. A NAKA azonban nem áll meg. Így nem meglepő, hogy a hét közepén razziát tartott a NAKA a szlovák titkosszolgálat és a szlovák nemzetbiztonsági hivatal vezetőjénél, valamint több más magas rangú tisztviselőnél.

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint bűnözői csoport létrehozásával, hivatali hatalommal való visszaéléssel, valamint az igazságszolgáltatás akadályoztatásával indult eljárás a gyanúsítottak ellen. Köztük van a titkosszolgálat vezetője, a szlovák nemzetbiztonsági hivatal korábbi és mostani igazgatója, a titkosszolgálat korábbi munkatársai, egy titkosszolgálattal kapcsolatban álló üzletember és egy volt rendőr is. Volt, aki menedékjogot kért Bosznia-Hercegovinában, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Ugyanígy európai szinten köröznek egy szlovák üzletembert is.

Szlovákiában az elmúlt években több eljárást is kezdeményeztek a Ján Kuciak újságíró 2018-as meggyilkolása nyomán feltárt, egész országot behálózó bűnszervezetben részt vevők ellen. Az újságíró halála országos felháborodáshoz és tüntetéssorozathoz vezetett, amibe belebukott Robert Fico populista szociáldemokrata miniszterelnök is. Az országot azóta több politikai koalíció is vezette, a legutóbbi kormányválság után viszont Zuzana Čaputová köztársasági elnök ügyvezető kormány létrehozására kérte fel a magyar származású Ódor Lajost.

De ennek volt más előzménye is de sem a magyar politikusok, sem a szlovák politikai elit erről nem szívesen beszél. A Kuciak-ügy csak arra emlékeztetett, hogy Vladimir Meciar volt politikus által megálmodott piszkos és bűnös rendszer tovább él, működik és virul.

Ő volt az a szlovák politikus a 90-es években, aki nyíltan felvállalta a nyugatellenességét. A magyar ellenességét is hirdette. S ő volt az, aki titokban a szlovák titkosszolgálatot arra használta fel, hogy akár robbantásokat, bérgyilkosságokat hajtsanak végre, nemcsak poltikai okokból, hanem akár pénzért is és nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is, vagy Európában bárhol. Így jött létre az Omega akció, amely pont ezt tartalmazta.

Fico most választási beavatkozást és bosszúhadjáratot kiált, a köztársasági elnök és a miniszterelnök szerint viszont Szlovákia továbbra is a demokratikus jogállamok szabályai szerint működik. A rendőrség kategorikusan visszautasítja, hogy az akciónak köze lenne az előrehozott választásokhoz. Kérdés, az események segíteni vagy hátráltatni fogják-e a bukott miniszterelnököt a tervezett nagy visszatérésében, miután a közvélemény-kutatások szerint pártja, a Smer az élen végezhet a szeptember végén tartott parlamenti választásokon.

Nos a tisztogatás régóta folyik és valljuk be kellett is már Szlovákiában, ahol a Fico utáni új vezetés egyre erősebb kötelékeket alakít ki Amerikával és az Eu vezetésével. Elegük van a meg nem történt rendszerváltásból és politikai korrupcióból is, és ebből a polip rendszerből..

.Fico 2006-2010 és 2012-2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, közben pedig sokak  szerint egy olyan hatalmi rendszert épített ki, amelyet a korrupció, illetve a rendőrség és a hatalom összefonódása jellemzett. De ezt nem ő alakította ki, hanem Vladimir Meciar, Fico ezt csak újra elkezdte használni.  A karizmatikus politikus azonban kénytelen volt lemondani a 2018-as válság során, amit a Smer, valamint a szlovákiai politikai elit és az olasz maffia kapcsolata után kutakodó Ján Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása idézett elő. Fico bukása után párttársa, Peter Pellegrini lett az ország miniszterelnöke, akinek a vezetésével viszont a 2020-as választásokon 14 év után először nem a Smer végzett első helyen. Pellegrini (aki később szakított Ficóval, és Hang-Szociáldemokrácia, HLAS néven saját szociáldemokrata pártot alapított) helyét pedig Fico régi ellenfele, az állami korrupció felszámolásával kampányoló Igor Matovič vette át.

A Matovič-féle többpárti koalíció szabad kezet adott a rendőrségnek a korrupciós ügyek felgöngyölítésére. Néhány hónap elteltével pedig elkezdtek hullani a fejek.

Fico pártjának a korábbi jelöltjei, ügyészségi, rendőrségi tisztviselők, de akár a párt mögött álló vállalkozók is sorra kerültek rács mögé, vagy indult ellenük nyomozás.
A szálak esetenként egészen magasra vezettek, jogerősen elítélték például Dušan Kováčik korábbi különleges ügyészt, aki kenőpénzért cserébe szőnyeg alá söpört olyan ügyeket, amelyekben érintettek voltak a Smer politikusai is. A kezdeti lendület azonban alábbhagyott, amihez Szalay szerint nagyban hozzájárult az, hogy Fico emberei bent tudtak maradni olyan fontos pozíciókban, ahonnan lassítani, esetenként blokkolni tudták az eljárásokat.

Kulcsfontosságú volt a rendőrséget ellenőrző szerv szerepe, amely nem az országos rendőr-főkapitányság, hanem a belügyminisztérium alá tartozik. Ez az ellenőrző szerv ugyanis a titkosszolgálattal (SIS) együttműködve vizsgálatot indított a korrupciós ügyekben nyomozó rendőrök ellen, akiket előzetes letartóztatásba is helyeztek.

A NAKA nyomozói viszont azért indítottak vizsgálatot, mert szerintük a belső ellenőrzés el akarta lehetetleníteni a korrupciós ügyek kivizsgálását. A NAKA nyomozóit azóta kiengedték, a bíróság szerint nem volt megalapozott az ellenük indított eljárás, ami azonban továbbra is érvényben van.

A titkosszolgálat és a nemzetbiztonsági hivatal (NBÚ) vezetői ellen indított eljárás ennek a belső harcnak egy újabb epizódja. Ebben az értelmezésben tehát a rendőrség akcióját a saját nyomozásaik biztosítása motiválta.

Fico ezzel szemben „rendőrpuccsnak” nevezte a történteket.  A volt miniszterelnök emellett Hamran István rendőrfőkapitány eltávolítását követelte, hétfőre pedig egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte.

Fico a mostani eseményeket összekötötte Tibor Gašpar volt rendőrfőnök, jelenlegi Smer-politikus ügyével, akit egy hete vettek őrizetbe (majd engedtek ki) az úgynevezett Tisztítótűz-üggyel kapcsolatban. A vád szerint Gašpar, illetve egyes oligarchák visszaéltek a rendőrség jogköreivel, ám Fico szerint ez mind csak politikai boszorkányüldözés.

Fico vádait mind a rendőrség, mind az ország vezetői tagadják. Nincsen semmiféle rendőrpuccs, mondta Čaputová köztársasági elnök, Ódor Lajos pedig pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a biztonsági szerveket a vezetők helyettesei átvették, így biztosítva van a további rendeltetésszerű működésük. Čaputová hozzátette, elfogadhatatlan lenne, hogy a rendőrség jogtalanul járjon el állambiztonsági szervekkel kapcsolatban, de erről nincs szó.

„Ha a bíróság kimondaná, hogy a rendőrség indokolatlanul indított eljárást, akkor volna lehetőség a rendőrség felelősségre vonására, de nem vagyunk ebben a helyzetben”
– mondta az államfő.

Bár Fico rendkívüli ülésének összehívását támogatja néhány párt, köztük a korábbi miniszterelnök Igor Matovič-féle Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO), várhatóan nem fogják elfogadni a Hamran eltávolítását követelő nyilatkozatot. Eduard Heger, aki Matovič bukása után egészen 2022 decemberéig volt miniszterelnök szintén az OĽaNO színeiben, egyszerűen annyit mondott, hagyni kell, hogy a rendőrség végezze a dolgát.

Visszatérő elemei a történetnek az egymást ellenőrző állami szervek közötti konfliktusok. A korrupciós ügyek felgöngyölítését eleve a szlovák rendőrség legsúlyosabb esetekkel foglalkozó elit alakulata, a NAKA végzi. A rendőrség belső működését egy olyan szerv ellenőrzi, amely a belügyminisztérium alá tartozik. Amennyiben a korrupciós ügyek a vádemelési szakaszba lépnek, akkor a kifejezetten erre létrehozott Speciális Ügyészi Hivatal veszi át őket. Az ezt vezető különleges ügyész az ország főügyészének felel, aki akár le is állíthatja az eljárásokat.

Az eseményeknek az alig egy hónap múlva esedékes parlamenti választások adnak külön jelentőséget. A legtöbb felmérés szerint Fico és a Smer vezeti a mezőnyt, a Politico közvélemény-kutatási átlaga szerint jelenleg 21 százalékon állnak. A Smert a parlamenten kívüli (de Čaputová elnök mögött álló) Progresszív Szlovákia követi 17 százalékkal, majd a Pellegrini-féle Hang jön 13 százakékkal. A Ficót leváltó kormánykoalíció legerősebb pártját, az OĽaNO-t 7 százalékra mérik.

Szlovákiában arányos választási rendszert használnak, amely alapján az egész ország egyetlen választási körzetnek számít. Ennek megfelelően az várható, hogy egy párt sem lesz képes egyedül megszerezni a parlamenti többséget, így koalíciós tárgyalásokra lesz szükség. Elképzelhető tehát, hogy a Smer győzelme ellenére sem lesz képes kormányt alakítani, ahogy az már megtörtént 2010-ben is.

Mindenesetre a Fidesz teljesen nyíltan Ficónak drukkol. Szijjártó Péter külügyminiszter például Facebook-posztban állt ki az őrizetbe vett Gašpar mellett. Orbán Viktornak kétségkívül jól jönne egy oroszbarátabb szlovák kormány egy olyan időszakban, amikor az orosz–ukrán háborúban eltérő álláspontja miatt repedezik a visegrádi országokkal való együttműködése.
Az elmúlt napok eseményei komoly szerepet fognak játszani a kampányfinisben. Kulcskérdés az, hogy melyik narratíva fog felülkerekedni a végén, az, hogy akkor az elmúlt évek eljárásai a megtisztulást szolgálták, és a jogállamiságot erősítették, és felszámolták a politikai maffia rendszert,  vagy pedig az, hogy  Ficóékat csak leakarták járatni. Nos ez utóbbi nehezen elképzelhető.