hirdetés

Donald Trump amerikai elnök bejelentette a Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel kedden tartott szingapúri csúcstalálkozó után, hogy megállapodásuk alapján „nagyon gyorsan megkezdődik” az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.

Szingapúr, 2018. június 12. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvõ Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon 2018. június 12-én. A történelmi jelentõségû összejövetel során elõször ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévõ amerikai elnök az észak-koreai vezetõvel. (MTI/EPA/The Straits Time/Kevin Lim)Jobbnak bizonyult a Szingapúrban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, mint arra bárki számított – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a két delegáció keddi munkaebédjét követően, hozzátéve, hogy még közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Az ebédet követően a két vezető rövid sétát tett, majd Trump mondott néhány szót a sajtónak. Egyebek között kijelentette, hogy fantasztikus találkozó volt, komoly haladást értek el.

Az amerikai elnök nem részletezte, hogy milyen jellegű dokumentumot írnak alá.

Donald Trump amerikai elnök kijelentette a média előtt, hogy „nagyon jól” sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel kedden Szingapúrban, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani „egy nagy problémát, egy nagy dilemmát”.
 

Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Majd elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vesznek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsong Un delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet.

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt. „Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni” – fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról.

Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsong Un is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették, nem utolsósorban azért, mert amerikai elnök és észak-koreai vezető most először találkozott egymással.

A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte „kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük, „ehhez nem fér kétség”. Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, „a régi beidegződéseket és az előítéleteket”.

Trump és Kim kézfogással indították el a megbeszélést a városállam Sentosa szigetén található szállodában.

A sajtó előtt üdvözölve egymást rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte „kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük, „ehhez nem fér kétség”. Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, „a régi beidegződéseket és az előítéleteket”.

A csúcstalálkozó – amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett tartanak – a nemzetközi várakozások szerint jelentős előrelépést hoz a Koreai-félsziget atommentesítésében.

A megbeszélés előtt közölt információk szerint Kim és Trump nagyjából egyórás négyszemközti egyeztetést tart, majd szélesebb körű tárgyalások következnek. A négyszemközti megbeszélésen rajtuk kívül csak a tolmácsok vesznek részt.

Trump hivatala, a Fehér Ház előzőleg jelezte, hogy az amerikai elnök valószínűleg a tervezettnél előbb távozik Szingapúrból: helyi idő szerint már kedden este visszaindul Washingtonba.

Az észak-koreai leszerelésről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – még a tárgyalások előtt – azt mondta, hogy az Egyesült Államok csak a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést hajlandó elfogadni megoldásként. A miniszter várakozásai szerint a csúcstalálkozó „előkészíti a jövőbeni gyümölcsöző tárgyalások feltételeit”.

Trump előző nap telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel és Abe Sindzó japán miniszterelnökkel is.