hirdetés

Le nácizták a magyar kormányt a sógorok. Keményen bírálta a magyar menekültpolitikát az osztrák kancellár. Werner Faymann és szokatlanul messzire ment. Készül a választásra, talán azért mond ilyen csúnyákat.

faymann

Úgy tűnik, az elmúlt hetek bírálatai eltörpülnek az osztrák kancellár legutóbbi, Magyarországgal kapcsolatos kijelentései mellett. Az osztrák kancellár ugyanis a Spiegelnek adott interjújában a náci Németország faji politikájához hasonlítja azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli.

Menekülteket úgy vonatra tenni, hogy azt hiszik, teljesen máshova mennek, kontinensünk történelmének legsötétebb fejezeteit idézi. Elfogadhatatlan, hogy az emberi jogok a vallás alapján oszlanak meg  – mondta a szociáldemokrata kancellár, Werner Faymann.

Az ügy érdekessége, hogy a kancellár pártja újabb két megmérettetés előtt áll: szeptember 27-én Felső-Ausztriában, október 11-én pedig Bécsben rendeznek helyhatósági választásokat, és az SPÖ-nek egyik helyen sem áll a zászló.

Faymann jelezte azt is, hogy az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszernek – Jean-Claude Juncker EB-elnök 160 ezer menekült arányos elosztására tett javaslatot – nagy többsége lehet a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanácsban. Azokat pedig, akik ennek ellenállnak (mint a visegrádi országok), szerinte az EU-s források megvágásával is lehetne büntetni, hasonlóan a túlzott költségvetési hiánnyal rendelkező tagállamokhoz. Faymann szerint a kvótát ellenzők ugyanis „a szolidaritás ellen vétenek”.