hirdetés

Már újabb útvonalon lépik át az Európai Unió határát a menekültek, az EU-tag Bulgária felől is érkeznek Szerbiába. Eddig a Szerbián áthaladók javarészt Macedónia irányából jöttek.

migránsok

Egyelőre még elenyésző számban, naponta mintegy 300 migránst regisztrálnak a bolgár határ menti településeken, de jelenlétükből egyértelműen látszik, hogy Bulgária felől is megindult a mozgás. Túlnyomó többségben még mindig Macedónia felől érkeznek: csak a tegnapi nap folyamán nagyjából 4 ezren lépték át a macedón–szerb határt.

Szerbiát év eleje óta körülbelül 200 ezer menedékkérő érte el, akik pár nap elteltével elhagyták az országot, Horvátországon vagy Magyarországon keresztül továbbindultak Ausztria és Németország felé.

Az időjárás változása miatt a szerb kormány azzal számol, hogy akár hetekig is időzhetnek a migránsok a tranzitországokban, ezért folyamatosan bővítik a macedón, a magyar és a horvát határnál lévő menekülttáborokat. Belgrádban 350 menedékkérőnek tudnak szállást biztosítani, de csak úgy, mint a többi nem tranzitútvonalon fekvő városban, alig használják ki ezeket a férőhelyeket.