hirdetés

Erdogan egyre messzebb kerül Európától. Ennek pedig egyre több hangot adnak az európai politikusok. Törökország jelenleg nem érett az EU-tagságra, de súlyos hiba lenne a csatlakozási tárgyalásokat megszakítani – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ARD német közszolgálati televíziónak egy interjúban.

erdogen emine

Nem gondolom, hogy segítene, ha egyoldalúan azt sugalmaznánk Törökországnak, hogy vége van a tárgyalásoknak. Egy ilyen lépés súlyos külpolitikai hiba lenne  – mondta Juncker az ARD-nek adott interjúban.

Törökország a mostani állapotában nem lehet az EU tagja – mondta, az Unió vezető politikusa, hozzátéve, hogy  különösen igaz lenne ez akkor, ha újra bevezetnék a halálbüntetést, amit török vezetők korábban kilátásba helyeztek. Ez a csatlakozási tárgyalások azonnali megszakítását jelentené.

Christian Kern osztrák kancellár a héten az osztrák közszolgálati médiának az ORF-nek azt mondta, hogy párbeszédet kezdeményezne az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról. A kancellár azt mondta, hogy még évekig vagy évtizedekig „lehetetlen” lesz Törökország uniós taggá válása. Kern a csatlakozási tárgyalásokat „diplomáciai fikciónak” nevezte. Úgy véli: nem látszik, hogy a megbeszéléseken történne előrelépés.