hirdetés

A luxusverdáknál is csaltak. A Volkswagen-csoport a 2014 és 2016 közötti évjáratainak dízel luxusmodelljei esetében is kijátszotta károsanyag-kibocsátás mérését – közölte hétfőn az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség, az EPA. Mindez pedig újabb súlyos csapás a német cégóriásra.

porsche_concept

Az EPA újabb vizsgálata a 3 literes hengerűrtartalmú járművekre, egyebek között a Porsche és az Audi modellekre terjedt ki. Közöttük van a 2014-es Volkswagen Touareg, a 2015-ös Porsche Cayenne, a 2016-os Audi A6 Quattro, az A7 Quattro, az A8, az A8L és a Q5.

A Volkswagen az EPA vádjai nyomán szeptemberben ismerte el, hogy olyan szoftvert telepített 11 millió általa gyártott gépkocsiba, köztük a Jetta, a Passat, a Golf és a Bogár egyes változataiba, amelynek hatására azok motorjai tesztelés közben a rendes vezetési üzemmódban a szokásosnál kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki. Ezek közül 482 ezret az Egyesült Államokban értékesítettek. A leleplezés nyomán a tulajdonosok által elindított számos peres eljárás mellett az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított.

A VW-ek az amerikai előírások által megengedett káros anyagok 10-40-szeresét bocsátják ki. A túllépés a hétfői bejelentés szerint luxusjárművek kategóriájában is elérheti a megengedett mérték 9-szeresét. A dízelbotrány eddig a Volkswagen legnagyobb profitot hozó, luxuskategóriájú autóit nem érintette. A hétfői bejelentés egyedül az Egyesült Államokban 10 ezer új autóra vonatkozik, ami további 375 millió dollárral növelheti meg azt a 18 milliárd dolláros bírságot, amelyet a gyártóra rónak az amerikai levegőtisztasági törvény megsértése miatt.