hirdetés

Oroszország az Iszlám Államnál nagyobb fenyegetést jelent Európa számára, mivel az oroszok tevékenysége „alkalmas országok lerombolására” – vélekedett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Pozsonyban, az idei Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán.

witold külügyminmiszter-oleksiewicz

Vannak olyan fenyegetések is, amelyek létükben nem fenyegetnek minket (Európát), ilyen például a terrorizmus vagy a tömeges migráció hullámai – mondta Witold Waszczykowski, hozzáfűzve, hogy  bár nagyon súlyos fenyegetést jelent, az Iszlám Állam is ezek közé tartozik.

A politikus – akinek beszédét a PAP lengyel hírügynökség is ismertette – ismét reményét fejezte ki, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozója megerősíti majd a különböző tagállamok haderőinek jelenlétét a szövetség keleti szárnyán.

Amit várunk, az a jelenlét. Ez jelképe lehet a keleti szárny megvédésére irányuló elkötelezettségnek. A léptékről vitatkozhatunk – mondta a lengyel külügyminiszter.

Lengyelországban riadalmat keltett az Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben végrehajtott orosz annektálása, majd Oroszország támogatása a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatistáknak, ezért máig Moszkva egyik legkeményebb bírálója. Oroszország ugyanakkor azt állítja, hogy jelentős NATO-erőknek a határai közelébe telepítése sérti a NATO–orosz együttműködés 1997-ben aláírt alapító dokumentumát.