hirdetés

Said és Chérif Kouachi már régóta a hatóságok látókörében volt, a fiatalabb férfit még le is tartóztatták 2008-ban terrorizmus miatt 3 év börtönre ítélték, amit 18 hónapra felfüggesztettek. A testvérek amerikai tiltólistán is voltak mint terror gyanús egyének nem repülhettek az Egyesült Államokba.

Kouachi fivérek

A francia sajtó hozta nyilvánosságra még a merényletet követő éjjel, hogy tudtak a terrorgyanús egyénekről: 2005-ben Chérif Kouachit francia televízió úgy mutatta be, mint terroristát, aki fenyegetést jelent a francia állam számára. A francia rendőrség figyelte is a Kouachi testvéreket.

Manuel Valls miniszterelnök és Bernard Cazeneuve belügyminiszter is bevallotta: a titkosszolgálat valóban ismerte az elkövetőket, sőt a merénylet előtt követték is őket, mivel olyan egyénekkel álltak kapcsolatban, akiknek nem jelentett gondot az emberölés.

A tisztségviselők magyarázkodni kényszerültek, hogy ha a hatóságok látókörében voltak a gyanúsítottak, miért nem tudták megakadályozni a vérengzést.  Nincs olyan, hogy nulla kockázat….Nem bíróság által jóváhagyott megfigyelésről volt szó – adott zavaros választ a belügyminiszter.

Az amerikai hatóságok a brutális párizsi terrortámadást követően hozta nyilvánosságra, hogy a Kouachi fivérek a beutazási tiltólistájukon voltak, mint terror gyanús egyének, mivel voltak értesüléseik arról, hogy Said Kouachi járt Jemenben. A szerkesztőség elleni merénylet és a túszejtés során maguk az elkövetők is azt mondták, hogy a jemeni al-Kaida tagjai, tehát azt állítják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni csoportjával állnak összeköttetésben, ugyan a szervezet még nem vállalta a közösséget a terroristákkal. Az Iszlám Állam nevű terrorcsoport azonban hősökként aposztrofálta a gyilkosokat.

2011 szeptember 11. után hozták létre a berepülési tilalommal sújtottak listáját az Egyesült Államokban, amit titkosszolgálati közlések alapján folyamatosan frissítenek, már több tízezer egyén szerepel a kitiltottak névsorában.

A szélsőségesnek bizonyult személyek között már régóta szerepelt a dzsihadisták verbuválásáért elítélt Chérif Kouachi neve.

Said Kouachit Jemenben radikálisok társaságában látták, ahol egy konzervatív iszlamista, szalafista oktatási központban tanult. Maga a jemeni hatóság adta át ezeket az értesüléseket az amerikai titkosszolgálatnak.