hirdetés

Eldőlt. Mexikó nem szenved tovább a drogbáróval, megkapja az USA. Több mint egy évig is eltarthat, mire Mexikó kiadja az Egyesült Államoknak Joaquín Guzmánt, a gúnynevén csak El Chapóként, azaz Köpcösként emlegetett drogbárót – közölte Jose Manuel Merino, a mexikói államügyészség hivatalának kiadatási ügyekért felelős vezetője.

el chapo2

Illetékesek korábban úgy vélték, hogy a kiadatáshoz legalább fél évre lesz szükség, azonban Merino a Radio Formula mexikói rádióadónak úgy nyilatkozott, hogy az eltarthat egy évig, vagy még tovább. Hozzátette: az eljárás hossza attól függ, hogy a vádlott ügyvédei milyen mennyiségű és minőségű kifogást hoznak fel az eljárás egyes szakaszaiban. Egy másik, hasonló ügyben a kiadatási eljárás például hat évig tartott – mondta Merino.

A mexikói ügyészség vasárnap jelentette be, hogy megkezdte a kiadatási eljárást, és értesítette Guzmánt az amerikai elfogatóparancsok mexikói hatóságok általi feldolgozásáról. Válaszul Juan Pablo Badillo, a drogbáró ügyvédje közölte, hogy a védelem már hat indítványt terjesztett be a kiadatási kérelemmel szemben.

Mint ismert, a Köpcöst, azaz Guzmánt pénteken fogták el újra, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. A drogbárót, miután letöltötte volna 470 éves büntetését, átadták volna az USA-nak. Azonban most minden a feje tetejére állt azzal, hogy a Köpcös simán megszokott a szuperbörtönből. A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.