hirdetés

Törökországban a hitleri Németország a példakép. Recep Tayyip Erdogan török államfő és Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja szerint a hatékony elnöki rendszerek egyike a fasiszta állam volt. Nos, úgy tűnik, csak nézőpont kérdése, hogy kinek mi a hatékony.

orbán-erdogán

Erdogan szeretné megváltoztatni az alkotmányt úgy, hogy az államfő legyen a végrehajtói hatalom feje, hasonlóan az amerikai, az orosz vagy a francia politikai rendszerhez.

Egy újságíró azt kérdezte tőle, amikor az elnök csütörtök este hazaérkezett szaúd-arábiai látogatásáról, hogy szerinte lehetséges-e a végrehajtói elnöki rendszer úgy, hogy közben fennmarad az állam központosított jellege. Erdogan azt válaszolta:

Erre már voltak példák a világon. Láthatja, ha megnézi a hitleri Németországot. De voltak későbbi példák is több más országban – mondta a Dogan hírügynökség szerint.

A török ellenzéki pártok egyetértenek az Erdogan vezette kormánypárttal abban, hogy meg kell változtatni a hadsereg vezetése alatt 1980-ban megalkotott alkotmányt, de nem támogatják, hogy elnöki rendszert vezessenek be az országban, mert szerintük azzal túl nagy hatalom koncentrálódna az államfő kezében.