hirdetés

Áll a bál az amerikai egyetemeken a vélt vagy valós rasszizmus miatt. Bár a neves Harvard Egyetem nem ért azzal egyet, hogy a szó, amit használ, a „master”, a rabszolgasággal állna összefüggésben, ennek ellenére, tekintettel a tiltakozókra, nem használja többé.

harvard-daily mail

Sokan demonstráltak az elmúlt időben a rasszizmus ellen az egyetemek campusain az egész Egyesült Államokban. Ennek folyománya, hogy a Harvard eltörli a „master” szó tanárokra vonatkozó használatát. Tanszéki dékánnak, azaz „faculty dean”-nek hívja majd őket a jövőben. A mesterképzést ezentúl is mesterképzésnek hívják majd. A változás 24 embert érint.

A jogi kar fontolóra vette, hogy a bélyegzőjét is megváltoztatja, mert abban szerepel a hírhedten brutális rabszolgatartó, az embereket állítólag élve elégető Isaac Royall címere, aki egyben az egyetem rendkívül nagyvonalú mecénása is volt a 18. században – írta a BBC.

A Harvard amúgy hangsúlyozza, hogy a „master” szó a latin „magister”-ből ered, azaz a tanárokra vonatkozik és semmi köze a rabszolgaság idején használt „master” jelentéséhez, ennek ellenére figyelembe veszi a tiltakozók kérését.

Több hasonló természetű tiltakozás is volt a közelmúltban az amerikai egyetemeken. Egy massachusettsi egyetem diákjai követelték az iskola annak szimbolikus alakjától, egy 18 századi tábornoktól való elhatárolódását, amiért a tábornok amerikai őslakosokat fertőzött meg annak idején szándékosan himlővel. A Princeton diákjai pedig átneveznék az egyetemet, mivelhogy a névadó amerikai elnök, Woodrow Wilson állítólag rasszista volt.