hirdetés

Óráról órára növekszik az Athén környéki apokaliptikus tűzvész halálos áldozatainak száma, a hatóságok eddig 80 emberről tudnak, de rengeteg embert keresnek még eltűntként. Így minden bizonnyal jóval több halottja lesz a görögországi tűzvésznek. Voltak akik a tengerbe menekültek a tűzvész elől.

mati 2A rokonok és hozzátartozók folyamatosan a nagyobb krízisközpontokban és az interneten is kutatnak eltűnt rokonaik után. A tűzvész legfiatalabb áldozata egy hat hónapos kisbaba volt, akit a szülei próbáltak kimenekíteni, ám túl sok füstöt lélegzett be. Hiába került kórházba, nem tudták megmenteni az életét – számoltak be a szomorú történetről a hírügynökségek. De nászutasok is az életükért futottak. Zoe Holohan és Brian O’Callaghan-Westropp múlt csütörtökön házasodott össze Írországban, és pont a kataklizma központjában, Matiban szálltak meg. A férj eltűnt.

A lángok szinte pillanatok alatt felperzseltek mindent, a holmink nélkül futottam ki a házból – mesélte a zaklatottságtól elcsukló hangon Zoe, akit most súlyos égési sérülésekkel ápolnak egy helyi kórházban.

Az ír házaspárhoz hasonlóan több ezren menekültek fejtvesztve a lángok elől. Megdöbbentő esetekről is beszámoltak a menekülő szemtanúk: egy turista házaspár már éppen csónakba szállt volna a gyorsan terjedő tűz elől, ám a hajót nem tudták a vízre tolni, megfulladtak a sűrű füstben. Hasonlóképpen járt egy lengyel anya és fia, akik nem érték el az induló mentőhajót. Száz méterre a biztos menekülést adó tengertől huszonhat megégett holttestet – vélhetően egy nagyobb családot – összebújva találtak a mentőcsapatok. Kétségbeesésükben együtt próbálták megvédeni magukat, ám csapdába estek, és mindannyian meghaltak.

Miközben a mentőcsapatok további áldozatok után kutatnak, a görög ügyészek is megkezdték a nyomozást. Egyre biztosabb, hogy szándékos gyújtogatás okozta az erdőtüzeket. Az eddig befutott információk szerint három helyszínen, egyidejűleg 15 fészekből indult el a pusztító tűz. Az Attikai Regionális Tűzoltóság illetékese önkritikusan bevallotta, a sürgősségi kiürítési terv hiányosságai és a felkészületlen állam miatt vált ilyen súlyossá a tragédia.