hirdetés

A francia állampolgárságú férfit az ukrán–lengyel határon fogták el, 125 kiló TNT-t és fegyvereket találtak nála. Többedmagával a foci-Eb idején 15 franciaországi helyszínen akart robbantani.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, a most elfogott férfinak mintegy 15 készülő franciaországi merénylethez lehet köze: egyebek mellett mecsetek, zsinagógák, adóhivatalok és autópálya-megfigyelő pontok ellen akart támadásokat végrehajtani.

A 25 éves Gregoire Moutauxnak a merényletekhez szállított volna fegyvereket Ukrajnából. Hricak szerint a férfi többedmagával készült elkövetni a merényleteket.

A francia média először szombaton adott hírt arról, hogy Franciaországban tervezett támadáshoz fegyvereket és robbanószereket szállító francia állampolgárt tartóztattak le az ukrán hatóságok az ukrán–lengyel határon.

A BBC úgy tudja, hogy az SZBU már december óta figyelte a férfit, aki ez idő alatt öt Kalasnyikovot, két páncélökölt, 5000 töltényt és nagy mennyiségű robbanószert gyűjtött be.