hirdetés

A múlt keddi brüsszeli robbantások miatt most sincs légi közlekedés a brüsszeli Zaventem és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér között, és nincs még hivatalos tájékoztatás arról sem, hogy mikor indulnak újra a menetrend szerinti járatok – közölte a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport. A Liszt Ferenc reptérnél pedig továbbra is nagy a TEK jelenléte. A páncélozott TEK-járművek motorja folyamatosan jár, ami nem olcsó mulatság és nem is környezetbarát.

TEk 2

Hardy Mihály közölte, hogy a jelenlegi információk szerint a Brussels Airlines járatai szerdán sem közlekednek a belga és a magyar főváros között, de ez változhat. A Wizzair és a Ryanair járatai, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, fennakadás nélkül közlekednek – tette hozzá.

A Liszt Ferenc reptér környékén pedig továbbra is nagy és látványos a TEK jelenléte. Néha egy-egy autóst megállítanak és ellenőriznek. Ott jártunkkor pedig a hatalmas böszme páncélozott BTR járműek motorja folyamatosan ment, ami nemcsak büdös és orrfacsaró, de igen komoly költségekkel is járhat, hisz ez a jármű alapjáraton is óránként minimum 20-30 liter lehet.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden tesztelték az egy héttel ezelőtti merényletben megsérült épületet és a légiutas-kiszolgálást, a tesztüzem eredménye szerint a repülőtér szerdán 20 százalékos kapacitással megkezdi működését és újra fogad repülőgépeket – tájékoztaott Arnaud Feist, a repülőtér vezérigazgatója a többi között a belga közszolgálati televízió honlapján.

Az épület legszükségesebb javításait elvégezték, de még hónapokig eltarthat, amíg minden szükséges munkálat befejeződik.

A vezérigazgató elmondta: a repülőtér minden nemzetközi biztonsági normának megfelel.

Az újrainduló járatokkal kapcsolatban közölte, a hét végére már el szeretnék érni a rendes működés 50 százalékát. Az ide érkező és innen induló légitársaságok között előnyben részesítik a Brussels Airlines járatait, majd fokozatosan a többi társaság gépeit is fogadni tudják – mondta a vezérigazgató.

(Fotó: Cs. B. E.)