hirdetés

“Figyelemre méltó javulást” mutat az Ebola-vírussal megfertőzött harmadik amerikai beteg az után, hogy vérplazma infúziót kapott az Ebola-fertőzésből felgyógyult Kent Brantly orvostól és egy kísérleti gyógyszerrel is kezelik őt – jelentették be a férfi kezelő orvosai.

 amerikai_Ebola_beteg

Az 51 éves Rick Sacrát a Nebraskai Egyetem Omahában lévő orvosközpontjának egyik elkülönítő részlegében kezelik. Eddig két egységnyi plazmát kapott Brantlytől, és éjszakánként egy kísérleti gyógyszert kap, amelyet nem neveztek meg a szakemberek.

“Nem tudom, mennyire köszönhető a javulás a gyógyszernek, mennyire az (antitestekben gazdag) vérplazmának, illetve mennyire a nagymennyiségű intravénás infúziónak.” A kórház számos lehetséges donort vizsgált meg, ám Brantly vércsoportja bizonyult megfelelőnek – hangoztatta Phil Smith, Sacra egyik kezelőorvosa csütörtöki sajtóértekezletén.

Az orvos elmondta, hogy a szeptember elején Libériából az Egyesült államokba szállított Sacra állapota nagyon ingatag volt kórházi kezelése első napján, a javulás a kezelés harmadik napján kezdődött.

Rick Sacránál augusztus végén diagnosztizálták a fertőzést egy libériai kórházban, ahol dolgozott. Közvetlenül nem kezelt ebolás betegeket, szüléseket vezetett le, és az őt alkalmazó jótékonysági szervezet, a SIM USA szerint egyelőre nem ismert, hogy miként kapta el a vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet egy héttel ezelőtti szakértői tanácskozásán javasolták az Ebolából felgyógyult emberek vérének terápiás felhasználását. Szakemberek úgy vélik, hogy az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vérében lévő antitestek segíthetnek a halálos betegséggel megfertőzötteknek legyőzni a kórt. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen. Az immunrendszer aktiválódik, ha egy kórokozó megfertőzi a szervezetet. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi.

A WHO legfrissebb, pénteki adatai szerint Nyugat-Afrikában mintegy 2400-ra nőtt az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma. Összesen 4784-en fertőződtek meg a vírussal. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy miközben a járvány március óta terjed az érintett országokban – Guineában, Sierra Leonéban és Libériában -, a megbetegedések mintegy fele az elmúlt három hétben történt.