hirdetés

A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen – mondta Ferenc pápa az európai migrációval kapcsolatban az Egyesült Államok és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatóján.  Ferenc pápa kijelentette: „Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után.” Az egyházfő hozzátette: az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. S csak a gyűlöletet szítja.

Ferenc-washington2

Ferenc pápa a migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: Európa nehéz helyzetben van, és nem könnyű megoldást találni a migrációs áradatra. A pápa szerint azonban nincsen alternatíva a bevándorlók befogadásával szemben, és a jelenség részleges feltartóztatásának egyetlen módja az, ha a kivándorlásra kényszerülők országai hatékony segítségben részesülnek. Az egyházfő kijelentette, a migráció hosszú válságfolyamat eredménye, az emberek évek óta tartó háborúk, évek óta tartó éhezés elől menekülnek .

A kizsákmányolt kontinens”, Afrika példáját említette, ahol a pápa szerint befektetésekkel kell munkát teremteni és megállítani a vándorlást előidéző válsághelyzetet.

Szíriáról és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel szembeni katonai fellépésről szólva Ferenc pápa a bombázás, vérontás és halál elkerülését szorgalmazta. Kolumbiában végleges békemegállapodást szorgalmazott a kormány és a vele szemben álló fegyveres csoportok között.

Az egyházfő kitért az általa kezdeményezett kánonjogi reformra, amely egyszerűsíti az egyházi házasságok semmisségi eljárását. A pápa hangsúlyozta, hogy a katolikus válás nem létezik. Az októberben kezdődő és a családról szóló püspöki szinódusról megjegyezte, hogy az elváltak és újraházasodott hívők mellett jelentősnek számítanak az újfajta élettársi kapcsolatokban élők vagy a házasodni nem akaró fiatalok problémái is.

Ahhoz, hogy valakiből pap legyen, nyolc év felkészülés kell, az egész életre szóló házassághoz viszont csak néhány házassági előkészítő találkozón vesznek részt  fogalmazott Ferenc pápa.

Ferenc pápa kizárta a nők pappá szentelését, s azt mondta, hogy a nők más jelentős szerepet tölthetnek be az egyházban. Hangsúlyozta, hogy a melegházasságot elutasító tisztviselők, vagy az abortuszt elutasító orvosok lelkiismereti szabadságukat gyakorolják.

Az egyházat sújtó pedofilbotrányokról szólva szentségtörésnek nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. Kijelentette, hogy visszaélések a családban, az iskolában is előfordulnak, de amikor egy pap követi el ezeket, az a lehető legsúlyosabb, hiszen a pap feladata éppen az, hogy a fiatalokat a jóra nevelje.

Ezért az egyház szenved  fogalmazott Ferenc pápa. Megjegyezte, hogy bűnösöknek számítanak a visszaéléseket leplező püspökök is.

Arra a felvetésre, hogy Amerikában Ferenc pápa igazi sztár volt, az egyházfő azt válaszolta, nem érzi magát sztárnak, mivel a csillagok kialszanak és elbuknak.

Ferenc pápa szokása szerint Rómába való megérkezésekor először a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment, ahol minden külföldi útja előtt és után imádkozik.