hirdetés

A cseheknél havi 180 gramm marihuana szerezhető majd be orvosi célokra. A gyógyászati drog engedélyezésének köszönhetően a drog-kereskedelem igen nagy bajba került és legfőképp a marihuana területé lassan el is lehetetlenül, ami az egyik célja volt a cseh kormánynak. Rövidesen szélesebb körben lesznek hozzáférhetőek a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban. A szükséges rendeletet az egészségügyi minisztérium már elkészítette, és várhatóan augusztus elsején lép életbe.

 US-HOLIDAY-INDEPENDENCE DAY-MARIJUANA-MARKET

Csehországban 2013 áprilisában váltak törvényesen is hozzáférhetővé a marihuána alapú gyógyszerek. A vadkender egészségügyi célokra való felhasználását a parlament engedélyezte. A jelenlegi szabályozás szerint ezeket a gyógyszereket csak szakorvos írhatja fel, és csak felnőtteknek adhatók ki. Egy ember havonta legfeljebb harminc grammot kaphat, kizárólag elektronikus vényre. A minisztérium most nyilvánosságra hozott rendelet tervezete szerint a jövőben a havi adag 180 grammra nőne, és 18 éven aluliak is megkaphatnák. Az eddigiektől eltérően már nemcsak a kiválasztott szakorvosok, hanem például a háziorvosok és a bőrgyógyászok is felírhatják a marihuána alapú készítményeket.

Csehországban nagyon drágák ezek a kizárólag külföldről behozott szerek. Miután azonban már kiadták az első engedélyeket a legális marihuána termelésre, rövidesen hazai gyártmányú, olcsóbb gyógyszerek is forgalomba kerülhetnek. Most egy gramm gyógyászati célú marihuánát 300 koronáért (3290 forint) lehet venni, ez a jövőben 70 koronára csökken a minisztérium szerint.

A minisztérium a marihuána alapú gyógyszerek hozzáférhetőségének megkönnyítésével a feketepiac ellen akar harcolni. A betegek ugyanis a korlátozott hivatalos mennyiség feletti szükségleteiket eddig a feketepiacon voltak kénytelenek beszerezni. A marihuána alapú gyógyszereket szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia és Parkinson-kór kezelésénél lehet sikeresen alkalmazni.