hirdetés

A terroristák ellen bevethetik a rettegett amerikai bombázókat, amelyek 1954 óta vannak hadrendben. A B52-es nehézbombázókat nem szokták minden nagyközség ellen bevetni, elég komoly fordulat lenne, ha az amerikaiak tényleg ezeket küldenék.

b 52

Az amerikai légierő egy konferenciáján két tábornok is arról beszélt, hogy tavasztól B52-es nehézbombázókat vetnek be az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irak területén. A Fehér Ház és a Pentagon (védelmi minisztérium) még nem erősítette meg a terveket.

Az információt a konferenciáról beszámoló Air Force Times hetilap közli, ami az amerikai légierő aktív és nyugállományú tagjainak magazinja. A cikk szerint Hawk Carlisle tábornok, a harci gépek főparancsnokságának vezetője és Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka arról beszéltek: azon dolgoznak, hogy „visszahozzák a B52-eseket”.

A konferencián azonban nem hangzott el sem az, hogy hány B52-est vetnének be áprilistól, sem pedig az, hogy hány fős katonai személyzetet rendelnek hozzájuk. A B52-esek hadászati, azaz nagy hatótávolságú és nagy bombateher eljuttatására alkalmas bombázók, amik a hidegháború idején az amerikai atomarzenál fontos elemét jelentették. Képesek nehézbombák, cirkáló rakéták hordozására is.

Először 1954-ben vetettek be B52-es bombázót, és azóta is rendszeresen repülnek, például hadgyakorlatokon. Januárban, amikor Észak-Korea feltételezhetően hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, az amerikai légierő egy B52-est küldött a dél-koreai légtérbe, ahol csatlakoztak hozzá dél-koreai F15-ös és amerikai F16-os harci gépek is. A B52-s azután a Guamon lévő Andersen-légibázisra tért vissza.