hirdetés

Meghalt a lelőtt angol politikus, aki az uniós tagság aktív támogatója volt. A politikus asszonynak lehet, hogy emiatt oltották ki az életét. A 41 éves Jo Cox épp fogadóórájára készült csütörtökön a Leeds közelében lévő Birstall kisváros könyvtárában, amikor egy veszekedő és vitatkozó férfi eltalálta, akiket kiakart békíteni. Kórházba vitték ugyan a kétgyermekes anyát, de nem tudták már megmenteni az életét.

Jo Cox

Az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője a tavalyi parlamenti választásokon nyerte el mandátumát, két gyermek édesanyja volt. Az egyik szemtanú szerint a helyszínen két férfi konfliktusba keveredett, és a képviselő közbe akart avatkozni, amikor a lövések eldördültek.

Ugyancsak szemtanúk számoltak be arról, hogy a támadó egy régi típusúnak tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő nőbe.

A politikust mentőhelikopterrel szállították egy leedsi kórházba, lőtt és szúrt sérülésekkel. A BBC szerint egy 77 éves férfi könnyebb sérüléseket szenvedett a támadásban, valószínűleg ő próbálta feltartóztatni a támadót. Később a rendőrség őrizetbe vett egy 52 éves férfit, aki nagy valószínűséggel rálőtt Cox képviselőre.

Jo Cox egyébként a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt. A politikai pártok a támadás után felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát. David Cameron miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot a történtek után.

Nagy-Britanniában az utóbbi években politikust halálos támadás nem ért.