hirdetés

Eddig tartott a szigor Kínában. Szakított az egykepolitikával a pekingi vezetés, így újra szülhetnek akár két gyermeket is a nők. A háttérben állítólag gazdasági okok állhatnak, de feltehetőleg a pártvezetők azt is szem előtt tartották, hogy milyen jó dolog az, ha valakinek van testvére is.

kínai gyerekek

Minden házaspárnak engedélyezi Kína, hogy két gyermeket vállaljon – számolt be a Xinhua hírügynökség. A pekingi vezetés döntése komoly áttörést jelent, hiszen ez szakítást jelent az elmúlt 35 évet meghatározó egykepolitikával.

A lépésnek gazdasági háttere lehet: a kínai gazdasági növekedés lassulását ugyanis a kormány a belső fogyasztás növelésével igyekszik ellensúlyozni. Másfelől a túlnépesedésnél ma már aggasztóbbnak tűnik az, hogy belátható időn belül csökkenni fog a munkaképes korú lakosság a világ legnépesebb országában.

Ehhez az is hozzájárul, hogy az egykepolitika nem várt – és nem is feltétlenül legális – következményeként jelentősen megnőtt a férfiak aránya a társadalomban. Száz lány születésére 120 fiú jut jelenleg Kínában.

Ez hosszú távon visszavetheti a születések számát is.

Két évvel ezelőtt már enyhítettek az amúgy korábban is csak a városi lakosságot érintő korlátozáson. 2013 novemberében a pekingi vezetés azoknak a pároknak engedélyezte második gyermek vállalását, amelyeknek legalább az egyik tagja már egykeként nőtt fel. Ez akkori becslések

szerint minden második kínai nőt érintett.