hirdetés

Egy alig 31 éves ifjú titán lehet jövő héttől Ausztria kormányfője. Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője ugyanis a legesélyesebb jelölt a hét végi ausztriai választásokon, így az előrejelzések szerint ő válthatja Christian Kern jelenlegi szociáldemokrata kancellárt.

kurz sebastianKurz pályája üstökösként ívelt felfelé: a jogi tanulmányait a politikai elfoglaltsága miatt nem fejezte be, így diplomája még nincs is, de 25 évesen nevezték ki államtitkárrá, 27 évesen külügyminiszterré lépett elő, és jelenleg is ő vezeti a külügyi tárcát.

Idén májusban vette át az ÖVP vezetését, a küldöttek elsöprő, 98,7 százalékos többséggel választották meg. Kurz a felmérések szerint a legnépszerűbb politikus Ausztriában, pártja pedig a legerősebb az országban jelenleg, így nem csoda, hogy a hét végi események nyerteseként várják.

Ha a papírforma szerint az ÖVP nyer a hét végén, akkor ő lehet minden idők legfiatalabb miniszterelnöke Közép-Európában. Még Orbán Viktor is több évvel idősebb volt, amikor először kormányfővé választották 1998-ban, akkor ugyanis már a harmincötödik évét taposta. Szemtelenül fiatalon, mindössze 34 évesen lett miniszterelnök Csehországban Stanislav Gross, amire egész Európa felfigyelt. Kurz a magyar korrekorder csúcsát döntheti meg: Hegedüs András miniszterelnök 32 évesen lehetett miniszterelnök 1955-ben, de ő nem választási győzelemmel szerezte meg a posztot, hanem az állampárt nevezte ki a tisztségre.

Kurz a menekültpolitikával kapcsolatban egyébként azt szorgalmazta, hogy legyen felső határa annak, hány embert fogad be Ausztria.