hirdetés

Véget ért a Burkina Fasó-i terror. A főváros, Ouagadougou központjában lévő Splendid Hotelt és a szemközti éttermet megtisztították az al-Kaida terroristáitól – közölte a nyugat-afrikai ország belügyminisztere. Mint ismeretes, szélsőséges iszlamista fegyveresek megtámadták a főleg külföldi turisták, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott luxusszállodát. Sok külföldit ejtettek túszul a terroristák, akik közül 23 főt kivégeztek.

 Burkina Faso terror

Majtán Richárd nigériai magyar konzul közölte: nem tudnak magyar áldozatokról. Hozzátette: felvették a kapcsolatot a nigériai fővárosban, Abujában dolgozó burkinai diplomatákkal, és az ő segítségükkel igyekeznek pontos információkat szerezni az ouagadougoui áldozatokról. Tudomásuk szerint nem sok magyar tartózkodhat a Burkina Fasóban.

A biztonsági erők beavatkozása nyomán végül összesen 126 túszt szabadítottak ki, akik közül legalább 33-at sebesülten sikerült csak kimenekíteni.

Három terroristát, köztük egy arab és két fekete-afrikai fegyverest megöltek – ismertette Simon Compaoré miniszter.

A Burkina Fasó-i csendőrség egyik tisztje nem sokkal szombat dél előtt arról számolt be, hogy az al-Kaida egy negyedik fegyveresét is megölték a környező épületek visszafoglalása közben. Vele az étterem-kávézó szomszédságában lévő Yibi Hotelben végeztek. A tiszt elmondta, hogy a megölt támadók közül kettő nő volt. A nyugat-afrikai ország elnöke, Roch Marc Christian Kaboré szombat délben az állami rádióban beszélve elmondta, hogy nem végleges adatok szerint a terroristák legalább 23 embert öltek meg, akik hovatartozásuk szerint 18 különböző ország állampolgárai voltak.

A Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója még az éjjel azt nyilatkozta, hogy a kórházba szállított sebesültek szerint a támadók célpontjai külföldiek voltak. A helyi Burkina TV hírtelevízió az egyik megszökött túszra hivatkozva azt közölte, hogy a támadók az összes fehér túszt megölték.

Mint ismeretes, a fegyveresek péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak – vagy felrobbantottak – több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

A merényletet még az este magára vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben ez a szervezet követett el terrortámadást a mali főváros, Bamakó egy luxusszállodája ellen is. A biztonsági erők szombat hajnalban francia különleges egységek támogatásával kezdték meg a túszmentő akciót. Több mint hatvan túsz kimenekítése után a burkinai biztonsági erők hajnali öt órakor egy francia különleges alakulat támogatásával indítottak végső támadást a hotelben lévő dzsihádisták ellen, később pedig akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.