hirdetés

Cigistopot rendeltek el Kaliforniában. Csak az gyújthat rá, aki túl van a huszonegyedik születésnapján. Eddig 18 év volt a korhatár, de a törvényhozók megszavazták a szigorítást.

cigizés usa

Hawaii után Kalifornia is egész területén megtiltja a dohányzást a 21 éven aluliak számára. Ugyanakkor többtucatnyi olyan nagyváros található az országban – köztük New York és San Francisco –, amely saját területén már szintén felemelte a korhatárt.

A törvénytervezetet előterjesztő Ed Hernandez helyi demokrata szenátor úgy értékelte, a törvénnyel megelőzhető, hogy számtalan kaliforniai fiatal függővé váljon a halálos drogtól, dollármilliárdokat lehet megtakarítani az egészségügyben, és ami a legfontosabb, életeket lehet megmenteni. Az új törvényt Jerry Brown kaliforniai kormányzónak még alá kell írnia ahhoz, hogy életbe léphessen.

A kaliforniai törvényhozás nem csak a dohányzás korhatárának felemeléséről rendelkezett: az elektronikus cigarettázás korlátozásáról is döntöttek. Az Amerikai Ráktársaság (ACS) szerint a törvénycsomag két évtizede a leglényegesebb dohányzásellenes fellépésnek tekinthető Kaliforniában.