hirdetés

Elképesztő sebességgel fejlődik a kínai űrkutatás: az ország szinte napra pontosan 46 évvel ezelőtt juttatta az űrbe első műholdját, 2020-ra pedig már a Marsra is leszállnának.

Mars

Kína a marsi élet nyomait kívánja kutatni méghozzá négy éven belül, Mars-járójával a bolygó talajrétegeit, légkörét tanulmányoznák és amerikai elődjeihez hasonlóan a víz nyomait is kutatnák – a tervről a nemzeti űrhivatal illetékese beszélt az ország űrbe lépésének évfordulós eseményen.

Kína 46 évvel korábban, 1970. április 24-én juttatta önállóan az űrbe első műholdját (DFH–1), ötödikként a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Franciaország és Japán után. A viszonylag nehéz, 173 kilogrammos szerkezetet a Hosszú Menetelés rakétával állították pályára; keringése közben A Kelet vörös című hazafias dalt sugározta.

Ma pedig Kínában már dolgoznak az évtized végére tervezett küldetésen, amelyet végleg az idén januárban hagytak jóvá Pekingben – mondta Hszü Ta-cse, az űrhivatal illetékese.

A szakember véleménye szerint Kína az űrkutatásban eddig elért eredményei ellenére csak akkor mondhatja majd el magáról, hogy megkezdte a világűr – valódi értelemben vett – feltárását, amikor a Mars-missziót is sikeresen teljesítették.

Kína a marsi élet nyomait kívánja kutatni, Mars-járójával a bolygó talajrétegeit, légkörét tanulmányoznák, és amerikai elődjeihez hasonlóan a víz nyomait is kutatnák.

Az Egyesült Államok Viking-projektje keretében először 1975 augusztusában juttatott a NASA egy űrszondát a Marsra. A Viking–1-et három héten belül követte a Viking–2 ikerszonda; mindkettő egy leszállóegységből és egy keringőegységből állt.