hirdetés

Az egyiptomi fellebbviteli bíróság helybenhagyta, így jogerőssé vált a Mohamed Murszi volt elnökre kiszabott húszéves börtönbüntetés. Murszira két másik ügyben életfogytig tartó börtönt, illetve halálbüntetést szabtak ki, az ítéletek ellen fellebbezett, így nem jogerősek.

murszi2Helybenhagyta a Mohamed Murszi korábbi egyiptomi elnökre kiszabott húszéves börtönbüntetést a fellebbviteli bíróság szombaton Egyiptomban. Murszira az uralma ellen tüntetőkkel szemben 2012-ben alkalmazott erőszak miatt szabták ki a húszéves börtönbüntetést.

Mohamed Murszi ellen három különböző eljárás van folyamatban. Ez a mostani az első jogerős ítélet ellene. A másik két ügyben életfogytiglani börtönbüntetést, illetve halálbüntetést szabtak ki rá, de azokban is fellebbezett, és a döntések még nem véglegesek.

A korábban az iszlamista Muszlim Testvériséghez tartozó politikust 2013-ban puccsal buktatta meg a hadsereg akkori vezetője, Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi államfő. Murszi 2013 júliusa óta van rács mögött.

Murszi az arab tavasz által elsöpört diktátort, Hoszni Mubarakot követően Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnöke volt a 2013-as katonai hatalomátvételig. A puccsot követően 2014 nyarán tartottak ismét választást, amelyen elsöprő győzelmet aratott a Murszi hatalmát megdöntő Szíszi.