A rossz idő ellenére is jól sikerült a debreceni mangalica fesztivál
A barátságtalan idő ellenére is szép számmal látogatják a debreceniek a finom húsok ünnepét. Mert mangalicát enni jó.
A mangalica fajtamentési program Debrecenben indult 1991-ben. Akkor sikerült megmenteni az utolsó kétszáz jószágot, majd tovább szaporítani az őshonos magyar sertésfajtát. Ma már az országban több mint 200 tenyésztő foglalkozik ezzel a fajjal. Az állatállomány pedig 10 ezer anyakoca és 60 ezer hízó. A mangalicát nem csak hazánkban fedezték fel újra, de Európa több országában is egyre népszerűbbek ezek a megbízható minőségű, prémium termékek. Ezúttal nyolc tenyésztő és őstermelő hozta el mangalicából készült termékeit Debrecenbe. A hagyományos kolbászok, sonkák és egyéb disznóságok mellett az idei fesztivál különlegességei a mangalica zsírral készített pékáruk. A szervezők egyik célja ugyanis, hogy a növényi olajok helyett újra ezt a zsiradékot használják a pékségek vagy akár a cukrászdák. Több tonna mangalicahúst és zsírt árulnak az idei Mangalica Fesztiválon. De persze inni is kell valamit, így aztán kínálatban remek kézműves sörök is szerepelnek. A nyolcadik alkalommal megrendezett eseményen a tenyésztők mellett népi iparművészek is árulják kézműves termékeiket. Aki akar egy jót enni és nézelődni, vásárolgatni, nem csak szombaton, hanem még vasárnap is megteheti.
2017.04.22 14:07:54


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!