Az erdélyi gasztronómia szerelmese, aki átverte Ceaușescut
Kövi Pálról tekinthető meg tárlat Kolozsváron Kövi Pál (1924 – 1998) két évig Kolozsváron tanult az 1940-es években, majd visszatért Ceaușescu Romániájába erdélyi recepteket gyűjteni.

Egy magyar úr New Yorkból címmel nyílt kiállítás Kövi Pálról, a híres Erdélyi lakoma című kötet szerzőjéről a Kolozsvári Magyar Napokon. Az augusztus 31-éig az Erdélyi Néprajzi Múzeumban látogatható tárlat egy különleges, kalandos életpályát mutat be az Amerikában befutott magyar úrról, aki két évig Kolozsváron tanult az 1940-es években, majd az 1970-es években visszatért recepteket gyűjteni Erdélybe, Ceaușescu Romániájába. Kötetét most románul is kiadták, magyar nyelven újra megjelentették.
Örmény fülleves, a zsidóság szombati étele, szász csülök, kürtőskalács – csak néhány a soknemzetiségű és színes gasztronómiájú Erdély ételei közül, amelyeknek rajongója, szerelmese volt Kövi Pál (1924 – 1998), az Erdélyi lakoma című könyv szerzője. Az 1980-as években a Kriterion könyvkiadónál megjelent, sokak által ismert kötet szerzőjéről, a „magyar úrról New Yorkból” nyílt kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok keretében szerdán délután az Erdélyi Néprajzi Múzeumban. A kiállítást Velle-Varga Orsolya, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgató-helyettese, Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója és Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum aligazgatója nyitotta meg.
Az augusztus 31-éig megtekinthető kiállítást Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója, Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum aligazgatója, Velle-Varga Orsolya, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg. Az eseményen a témát és kiállítást Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke is méltatta. A résztvevők kerekasztal-beszélgetést is tartottak az erdélyi gasztronómia és gasztrokultúra muzeális átmentéséről. Mint elhangzott, Kövi Pál könyvét – ami nem egyszerűen receptgyűjtemény, hanem irodalmi novellafüzér is, amelyben olyan szerzők közöltek annak idején írásokat, mint Csávossy György, Bálint Tibor, Szőcs István – újra kiadták. Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötete nemrég újra napvilágot látott, új fotóanyaggal.
Az eredeti kötetben szereplő szász, örmény, román, zsidó és magyar ételrecepteket fotókkal Mautner Zsófi magyarországi gasztroblogger, szakíró keltette új életre, tehát új képanyaggal jelent meg a könyv magyarul 2022-ben. Kósa András László újdonságként jelentette be, hogy a palóc származású agrármérnöknek és vendéglátóipari szakembernek az erdélyi gasztronómiáról szóló kötetét most románul is kiadták, a könyvet román nyelven csütörtökön mutatják be a közönségnek szintén a Kolozsvári Magyar Napok keretében, a néprajzi múzeumban. Velle-Varga Orsolya, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgató-helyettese és Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója
Kövi Pál kalandos életpályája A megnyitón a felszólalók felelevenítették a szerző különleges, kalandos életpályáját. A balassagyarmati születésű Kövi 1942 és 1944 között Kolozsváron tanult, ahol szerelembe esett az erdélyi gasztronómiával, amit élete végéig megőrzött.
A 20. századi magyar történelem traumáit is átélte, emigrációba először Olaszországba ment, ahol futballista volt, majd 1951-ben, 27 éves korában az Egyesült Államokban próbált szerencsét, és kemény munkájának köszönhetően nagy karriert futott be: New Yorkban az előkelő, Paul Bocuse francia szakácsikon által is csodált The Four Seasons étterem vezetője lett. A kiállítás egyébként nemcsak Kövi részletes, fotókkal illusztrált életpályáját mutatja be pannókon, de megtekinthető többek közt a The Four Seasons vendéglő vendégkönyvének az az oldala, amelybe maga Bocuse írt elismerő sorokat. Kövi tökéletes vendéglátó volt, akinek nevéhez számos anekdota is fűződik.
A tárlat Kövi életkörülményeit, New York-i időszakát – többek közt Ilie Năstase román teniszcsillaggal készült közös képét, fontosabb műveit is felsorakoztatja. A Kolozsváron látható tárlat csak egy kisebb része az eredetinek, amely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban nyílt Budapesten. A Bukaresti Liszt Intézet, az Erdélyi Néprajzi Múzeum, a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Taste of Transylvania által szervezett mostani erdélyi bemutatkozás ugyanakkor nem az első romániai helyszín, ahol megismerhetik az érdeklődők Kövi életpályáját. A megnyitó és kötetbemutató közönsége az Erdélyi Néprajzi Múzeumban
Bukarestben is bemutatták már a tárlatot, és a parajdi sóbányában is – a bányakatasztrófa előtt ez volt az utolsó rendezvény. Kolozsvárt követően a Gyimesekbe viszik el a tárlatot, a Taste of Transylvania eseményére. Kövi Pál: „az ízekkel olyasmit is el lehet mondani, amit szavakkal nem” Tötszegi Tekla elmondta, az Erdélyi Néprajzi Múzeum szívesen látja ezt a tárlatot, és azt is szívesen vennék, ha a budapesti múzeum más gasztronómiai vonatkozású kiállításokat is elhozna a kincses városba. Örömét fejezte ki, hogy a néprajzi múzeum a kezdetektől partnere a Kolozsvári Magyar Napoknak, és az évek során számos kiállítást tekinthettek itt meg az érdeklődők. Újházi fácánleves és székely gulyás is szerepelt a Kövi által vezetett híres New York-i The Four Seasons étterem étlapján
Felelevenítette, hogy az eredeti kötetet még tinédzser korában ismerte meg, azóta számos receptet kipróbált belőle, például a szász szalonnás gombóc receptjét vadasmártások mellé. Velle-Varga Orsolya többek közt arról beszélt, hogy Erdélyben az étkezés sosem pusztán csak étkezés, hiszen az asztal köré gyűl a történelem, a sokféleség, az identitás, az ízek összetett, gazdag világa pedig egyetlen harmóniában összpontosul.
„Kövi Pál számára a gasztronómia élmény és szertartás volt, New York-i étterme pedig a gasztronómia temploma, hiszen mint vallotta: az ízekkel olyasmit is el lehet mondani, amit szavakkal nem” – fejtette ki a budapesti múzeum főigazgató-helyettese. Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a budapesti múzeum olyan kiállításokat alkot meg, mint a sör, a csokoládé vagy a szalámikészítés történetéről szóló érdekfeszítő tárlat. Népes közönség előtt mutatták be a kiállítást és Kövi Pál kötetét
A Ceaușescuhoz fűződő anekdota Kósa András László több anekdotát is felelevenített Kövi Pállal kapcsolatban. Mint mondta, munkásságát Bukarestben is ismerik és elismerik. Amiről pedig Kövi úgy gondolta, hogy 1980-ban a hagyományos erdélyi konyha utolsó pillanatait örökíti meg, azok közül az ételek közül sokat ma is készítenek. Javaslom a Kolozsvári Magyar Napok szervezőinek, hogy a hagyományos örömfőzést jövőre akár szervezzék Kövi receptjei köré” – mondta Kósa. Kövi Pál kalandos életpályáját ismerheti meg a közönség az augusztus 31-ig nyitva tartó kiállításon.
Mint felelevenítette, Kövi Pál az 1970-es években Amerikából visszatért Erdélybe, hogy recepteket gyűjtsön, és ehhez „le kellett paktálnia” Hajdu Győző íróval, szerkesztővel, aki a román kommunista hatalom kiszolgálója volt, és akinek személye közmegvetés tárgya volt az erdélyi magyar értelmiségi körökben – de másként nem jelenhetett volna meg az Erdélyi lakoma.
„Az anekdota úgy tudja, hogy Kövi Pál elment Ceaușescuhoz, hogy engedélyt kérjen a kötet megjelentetéséhez: a diktátor állítólag kijelentette, hogy csak románul jelenhet meg a könyv. Erre Kövi elment Domokos Gézához, a Kriterion könyvkiadó igazgatójához, akinek azt mondta: járt Ceaușescunál, aki megengedte, hogy csak magyarul jelenjen meg a kötet. Ilyen turpisságra biztosan szükség volt abban az időben. Tény, hogy Kövi soha többé nem jött vissza Erdélybe” – elevenítette fel Kósa András László. Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötete angolul is megjelent. A kiállítás augusztus 31-éig látogatható a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeumban, ezt követően a Gyimesekben, majd Székelyudvarhelyen tekinthetik meg az érdeklődők.
(Forrás: Krónikaonline.ro)
2025.08.27 00:37:28