Oda jutottunk, hogy több a duci gyerek mint az éhező
Eljutott oda a világ , hogy több az elhízott gyermek, mint az alultáplált – derül ki az ENSZ jelentéséből. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek térnyerése komoly egészségügyi kockázatokat jelent a fiatal generáció számára. Az Unicef szerint a gyermekkori elhízás aránya drámai mértékben nőtt az elmúlt két évtizedben, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.
Az ENSZ adatai szerint az öt és 19 év közötti gyermekek 9,4%-a elhízott, míg 9,2%-uk alultáplált. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek olcsóbbak és könnyebben elérhetők, egyre inkább kiszorítják a tápláló ételeket a gyerekek étrendjéből.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre inkább felváltják a gyümölcsöket, a zöldségeket és a fehérjéket egy olyan időszakban, amikor a táplálkozás kritikus szerepet játszik a gyermekek növekedésében, kognitív fejlődésében és mentális egészségében – mondta Catherine Russell, az Unicef ügyvezető igazgatója.

A csendes-óceáni szigetországokban, például Niue-ban és a Cook-szigeteken az elhízott gyermekek aránya eléri a 38%-ot. A gazdagabb országok, mint az Egyesült Államok (21%) és az Egyesült Királyság (11%), szintén magas arányokat mutatnak. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a túlsúlyos gyermekek száma több mint kétszeresére nőtt 2000 óta.

A modern kiskereskedelmi üzletek, online élelmiszerboltok és ételkiszállítási alkalmazások elterjedése miatt az ultrafeldolgozott élelmiszerek könnyen hozzáférhetők és olcsóbbak, mint a friss, tápláló ételek. Ezek az élelmiszerek magas cukor-, zsír- és sótartalmúak, és gyakran tartalmaznak egészségkárosító adalékanyagokat.

Az alultápláltságról gyakran csak az alultápláltságra vagy az elmaradottságra gondolunk, de az elhízásnak ugyanezek a hosszú távú következményei vannak. Minden nyolcadik gyermekből körülbelül egy túlsúlyos vagy elhízott, míg minden negyedik gyerek csonka. Ez a kettős teher egy generáció egészségét alakítja – jelentette ki Nomathemba Chandiwana, a Desmond Tutu Egészségügyi Alapítvány tudományos vezetője.

Mexikó például megtiltotta az ultrafeldolgozott élelmiszerek árusítását az iskolákban, de az iparág etikátlan üzleti gyakorlatai gyakran aláássák az ilyen intézkedéseket. Az Unicef felszólította a kormányokat, hogy vezessenek be szigorúbb szabályozásokat, például címkézési előírásokat, forgalmazási korlátozásokat és adókat az egészségtelen élelmiszerekre.

( Cs.Áron )
2025.09.16 02:42:38


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!