Miért olyan szuper zöldség a bab?
Gyermekkorunk egyik jellegzetes zöldsége a bab. Vagy nagyon szerettük, vagy nagyon utáltuk, de senkit sem hagyott hidegen. Ez a hüvelyes növény rendkívül változatos, több mint 100 fajta babbal találkozhatunk. A legnépszerűbb típusai a vörösbab, vajbab, tarkabab, lóbab, vesebab.
Ezt a zöldséget nagyon sokoldalúan használhatjuk a konyhában, így a háziasszonyok is szeretnek vele dolgozni. Készíthetünk belőle salátát, levest, főzeléket, köretet, szendvicskrémet. Könnyedén hozzáférhetünk, így bármikor jól jöhet, ha tartunk otthon belőle. De nem csak ezért szeretjük, hanem mert egészségünkre is jó hatással van!   A bab egészséges   A babfélék nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, kiváló antioxidáns források, és nem mellékesen rostban is gazdagok.   Ha el akarjuk kerülni a rendszeres gyógyszerszedést, akkor érdemes rendszeresen fogyasztani. Többek közt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik. Ezen kívül emésztést javító hatása is van, de a fejfájást is csillapítja, valamint a csontokat is erősíti.    Érdemes beiktatnunk étrendünkbe a babot akkor is, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól. A szervezetünk lassan emészti meg, épp ezért hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Ráadásul cukortartalma is alacsony.    Vegetáriánusoknak is ajánlott   Fehérjére szüksége van szervezetünknek ahhoz, hogy izmaink egészségesek maradhassanak. Ezeket elsősorban a húsokból tudjuk beszerezni. Viszont a vegetáriánusok vagy vegánok csak részben vagy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű ételeket. Így ha nem fordítanak kellő figyelmet étrendjükre, akkor túl kevés fehérjét fognak fogyasztani. Ez pedig különféle problémákhoz, betegségekhez vezethet.    Épp ezért a megfelelő mennyiségű babfogyasztás különösen ajánlott vegetáriánusok vagy vegánok számára is. Ebben rengeteget tud segíteni a bab, hiszen nagyon sok fehérjét tartalmaz.    Ha vega életmódot folytatsz, akkor sem kell lemondanod a készételek nyújtotta kényelemről. A POLCZ-nál többféle ételt is találhatsz, amelyek babot tartalmaznak, és még finomak is.    Hogyan készítsd el?   Ha kezdő vagy a konyhában, akkor sem kell megrémülni. A bab egy igen könnyen elkészíthető alapanyag. Nyersen vagy félkész állapotban viszont nem ajánlott fogyasztani, mivel néhány babfajta az ember számára fogyaszthatatlan anyagokat tartalmaz!   Nincs más dolgod, mint főzés előtt beáztatni a babot egy éjszakára. Így a babszemek sokkal puhábbak lesznek. Arra figyelj, hogy a vizet cseréld le főzés előtt! Mindig alacsony fokozaton főzd, és épp csak annyi vizet használj, amennyi ellepi.   Akár hússal, akár hús nélkül fogyasztod, biztos, hogy jóllakottan dőlhetsz hátra.   
2020.02.24 18:41:08
További hírek Gyerekvilág témában


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!