A cukor káros hatásai
Ma már az sem meglepő dolog, hogy az emberek jelentős része nem mint legjobb barátra tekint a cukorra. Lássuk, hogy milyen hatásai is vannak a szervezetünkre:
- Nagy szerepe van a diabétesz és az elhízás kialakulásában.
- A lebontásához B1-vitaminra van szükség, amit a szervezetből nyer, így ingerültséget és agressziót okozhat.
- Serkenti az adrenalin termelődését, ezáltal pedig felpörgeti a szervezetet. A legjobban ezt a gyerekeknél lehet megfigyelni. Ezért nem jó, ha este valami édeset kapnak.
- A szervezet a feldolgozásához kalciumot von el a csontoktól, ezáltal pedig csontritkulást és fogszuvasodást is okozhat.
- Érdekes tény, hogy orvosi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a sok cukor fogyasztása megnöveli a hipertónia kialakulását, mondhatni károsabb, mint a túl sok só fogyasztása.
- Ugyanúgy erre mutat egy másik kutatás is, mely szerint a fokozott cukorbevitel jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Természetes alternatíva a
cukor helyett a méz, a fruktóz, a szőlőcukor (glükóz), valamint a nádcukor.
Eritrit, stevia és xilit
Az eritrit egy teljesen természetes, 0 kalóriatartalmú cukoralkohol. A hagyományos cukorhoz képest 70 százalékos édesítő hatással bír, azaz 1 kilogramm eritrit 70 dkg cukornak felel meg. Az eritritnek olyan speciális felépítése van, hogy nem bontja le a szervezetünk, így nem jut el a vastagbélbe, így nem lesz a baktériumok tápláléka.
Nagy előnye továbbá, hogy nem emeli meg az inzulinszintet, és nagy mennyiség elfogyasztása után sincs káros mellékhatása.
A xilitnek az édesítő hatása ugyanaz, mint a cukornak, de a glikémiás indexe rendkívül alacsony. A fogyasztás után mégsem szaporodnak el a szájban a káros baktériumok, amik roncsolják a fogakat, sőt még a felső légúti betegségeket is segít megelőzni, hiszen gátolja a nyálkahártyára tapadó baktériumokat.
Az egyetlen hátránya a xilit túlfogyasztásának, hogy egyes embereknél hasmenést, puffadást okoz.
Fontos, hogy a kutyáknál már 1 kilogramm elfogyasztása is mérgezést okozhat, így ha xilit tartalmú ételt fogyasztott, azonnal értesítsük az állatorvost!
A stevia remekül segít a Candida kezelésében, emellett pedig megvédi a bőrt az öregedéstől. Csökkenti a dohányzás utáni vágyat, az éhségérzetet, és nem utolsó sorban a az alkoholt és az édességeket sem kívánjuk annyira. A fent már felsorolt tulajdonságok zömével rendelkezik, kivéve a puffadás és a hasmenés okozását.
Ahogy látható, számos alternatíva van a cukor kiváltására, amik még egészségesek is, sőt tesznek is az egészségünkért ahelyett, hogy rombolnák, ellentétben a cukorral.