Egészséges alternatívák a cukor kiváltására
Talán nem véletlen, hogy régen az elhízás nem volt népbetegség. Míg ma minden ételünkben megtalálható a cukor - amiben nem édesítés, abban tartósítás céljából -, addig régebben különböző egyéb alternatívákat használtak. Lássuk, hogy ma milyen lehetőségeink vannak, ha ki szeretnénk hagyni a cukrot az életünkből.
A cukor káros hatásai   Ma már az sem meglepő dolog, hogy az emberek jelentős része nem mint legjobb barátra tekint a cukorra. Lássuk, hogy milyen hatásai is vannak a szervezetünkre:  
  • Nagy szerepe van a diabétesz és az elhízás kialakulásában.
 
  • A lebontásához B1-vitaminra van szükség, amit a szervezetből nyer, így ingerültséget és agressziót okozhat.
 
  • Serkenti az adrenalin termelődését, ezáltal pedig felpörgeti a szervezetet. A legjobban ezt a gyerekeknél lehet megfigyelni. Ezért nem jó, ha este valami édeset kapnak.
 
  • A szervezet a feldolgozásához kalciumot von el a csontoktól, ezáltal pedig csontritkulást és fogszuvasodást is okozhat.
 
  • Érdekes tény, hogy orvosi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a sok cukor fogyasztása megnöveli a hipertónia kialakulását, mondhatni károsabb, mint a túl sok só fogyasztása.
 
  • Ugyanúgy erre mutat egy másik kutatás is, mely szerint a fokozott cukorbevitel jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  Természetes alternatíva a cukor helyett a méz, a fruktóz, a szőlőcukor (glükóz), valamint a nádcukor.   Eritrit, stevia és xilit   Az eritrit egy teljesen természetes, 0 kalóriatartalmú cukoralkohol. A hagyományos cukorhoz képest 70 százalékos édesítő hatással bír, azaz 1 kilogramm eritrit 70 dkg cukornak felel meg. Az eritritnek olyan speciális felépítése van, hogy nem bontja le a szervezetünk, így nem jut el a vastagbélbe, így nem lesz a baktériumok tápláléka.   Nagy előnye továbbá, hogy nem emeli meg az inzulinszintet, és nagy mennyiség elfogyasztása után sincs káros mellékhatása.   A xilitnek az édesítő hatása ugyanaz, mint a cukornak, de a glikémiás indexe rendkívül alacsony. A fogyasztás után mégsem szaporodnak el a szájban a káros baktériumok, amik roncsolják a fogakat, sőt még a felső légúti betegségeket is segít megelőzni, hiszen gátolja a nyálkahártyára tapadó baktériumokat.   Az egyetlen hátránya a xilit túlfogyasztásának, hogy egyes embereknél hasmenést, puffadást okoz.   Fontos, hogy a kutyáknál már 1 kilogramm elfogyasztása is mérgezést okozhat, így ha xilit tartalmú ételt fogyasztott, azonnal értesítsük az állatorvost!   A stevia remekül segít a Candida kezelésében, emellett pedig megvédi a bőrt az öregedéstől. Csökkenti a dohányzás utáni vágyat, az éhségérzetet, és nem utolsó sorban a az alkoholt és az édességeket sem kívánjuk annyira. A fent már felsorolt tulajdonságok zömével rendelkezik, kivéve a puffadás és a hasmenés okozását.   Ahogy látható, számos alternatíva van a cukor kiváltására, amik még egészségesek is, sőt tesznek is az egészségünkért ahelyett, hogy rombolnák, ellentétben a cukorral.
2019.07.28 22:09:36
További hírek Gyerekvilág témában


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!