Hamarosan itt a csípős paradicsom
Csipős paradicsomot szeretnének a tudósok. Így  főzéskor nem kéne csípős paprikát az ételbe tenni.
A paradicsom  ugyanúgy a capsicum nemzetségbe tartozik, mint a paprika, és természetes módon megvannak benne a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk. Csupán be kell azokat kapcsolni, amire a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer lehetőséget ad. Brazil és brit tudósok ezzel - a Cell című tudományos lapban erről megjelent véleménycikk fő szerzője, brazil Augustin Zsögön vezetésével - nem csupán a gasztronómiát szeretnék előre mozdítani, a paradicsom ugyanis elég fontos modellnövény, amit számos genetikai kutatásban felhasználnak. Például ültettek már bele fagyálló fehérjéket egy halból. Már a kapszaicin ipari termelése is igen hasznos lenne, hiszen az nemcsak kulináris élvezeteket nyújt, az anyag fájdalomcsillapítókban és más gyógyászati termékekben is megtalálható. Persze a génszabászat nem egyszerű, mert a művelet közben bekapcsolhatnak nem kívánt tulajdonságokat is, ezért Zsögön szerint csípős paradicsom nem kerül egyhamar a vágódeszkára - írja a Gizmodo.
2019.01.21 22:09:53


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!