Műanyag helyett tejalapú csomagolást kaphatnak az élelmiszerek
Amerikai kutatók fejlesztették ki a tejalapú csomagolóanyagot, amelyben jobban eltarthatóvá válnak az élelmiszerek, mint a műanyagfóliában. Az új típusú csomagolás ehető, bár egyelőre íze nem valami kellemes, vitaminokkal és ízesítőkkel dúsítva fejlesztik tovább, hogy gasztroélménynek is megfeleljen. De ha mégsem ízlene a fogyasztónak, kisebb lelkiismeret-furdalás nélkül dobhatja ki, ugyanis ez a csomagolás biológiai úton lebomlik.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szakemberei fejlesztették ki a kazein tejfehérjéből készült csomagolóanyagot. Az Amerikai Kémiai Társaság pennsylvaniai találkozóján ismertetett eredmények szerint a tejalapú csomagolóanyag egyelőre nem nyújt nagy gasztronómiai élményt, de ízesíthető, valamint vitaminokkal, probiotikumokkal és egyéb tápanyagokkal is dúsítható. A fejlesztők szerint a csomagolás külsejében hasonlít a műanyag változathoz, de akár ötszázszor jobban képes megvédeni az élelmiszert az oxigéntől, emellett biológiailag lebomló és fenntartható. A világon megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka végzi hulladékként, mivel a begyűjtést követően, illetve szállítás közben megromlik, vagy az üzletek és a fogyasztók kidobják őket. Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le mindennap üres gyomorral. A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszer-hulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig. A most ismertetett újítás révén az amerikai szakemberek a műanyaghulladék mennyiségét is szeretnék visszaszorítani. Már most is vannak a piacon keményítőből készült ehető csomagolóanyagok, ám ezek nem tudják olyan hatékonyan megóvni az élelmiszert az oxigéntől. Az amerikai kutatók reményei szerint a kazeinből készült csomagolás három éven belül forgalomba kerülhet.
2016.08.23 16:05:19


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!