Mérgezett étel!
Kiakadt a kistermelő,mert a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélye miatt begyűjtötték az összes termékét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állítja a termelő szarvasgombás pástétomától eddig négyen betegedtek meg. A termelő mindenkit arra kér a termékeit ne fogyasszák amíg a vizsgálat le nem zárul.
rong>  A Nébih azt közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A betegek közt van olyan aki májusban lett beteg. Pedig a kolbászmérgezés páróra leforgása alatt kifejti rossz hatását.  A NÉBIH elővigyázatosságból arra kéri a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő Guormand company márkajelzésű készítményeiből. A tájékoztatás szerint a Keksz Zsolt nevével jelzett termékek, biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. A hivatal kiemelte: a botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszermérgezés, amely halállal is végződhet. A kistermelő kizártnak tartja, hogy termékei okozták a súlyos betegséget. 120 fok felett két óráig kezeljük a készítményeinket, így kizárt a kolbászmérgezés lehetősége. A készítményeket begyűjtötte a Nébih, de arra kérek mindenkit ne fogyassza ezen termékeket egyelőre- mondta Keksz Zsolt. A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte őt a termékeinek visszagyűjtésére. Felhívták a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz. A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket. A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár - áll a közleményben.
2014.06.23 10:03:54
További hírek Gazdaság témában


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!