Több száz étterem bezár a németek miatt
Miközben Mallorca tele van turistákkal, az éttermi asztalok üresek. A nyaralók visszafogják az ételeiket, az étteremtulajdonosok pedig csődhullámtól tartanak.
Különösen a főszezonban Mallorcán sok étterem teljesen üres. Míg a sziget általában nyáron zsúfolt, az étteremtulajdonosok a túlélésért küzdenek. „Több száz étterem fog bezárni idén – nyomorúságos a nyár” – figyelmeztet Juanmi Ferrer, a CAEB Restauración étteremipari szövetség elnöke a Mallorca Magazine- ban .

Amikor a repülőjegyek és a szállodák drágábbak lesznek, sok vendég elkezd visszafogni az ételköltéseit – Mallorca vendéglősei ezt észlelik. © Karl-Heinz Spremberg/Imago

A helyzet különösen súlyos olyan népszerű turisztikai célpontokon, mint Port de Sóller, Sant Elm és Port d'Alcúdia. Ferrer szerint a vendégek száma ott akár 40 százalékkal is csökkent. „Régebben tele voltunk, de most sok étterem csak 60 százalékban teljesít” – jelenti. Ennek a nyomorúságnak az oka: Egyre több turista csökkenti az ételfogyasztását. Az iparág már „bocadillo turistákra” hivatkozik – olyan nyaralókra, akik inkább a szupermarketben vásárolnak szendvicseket, mintsem hogy étterembe menjenek.

„A nyaralók költségvetése ugyanannyi lehet, mint korábban, de a repülőjegyek és a szállodák drágábbak lettek. Ezért visszafogják az étkezést: kevesebb fogás, nincs bor, nincsenek extrák” – magyarázza Ferrer. Az asztalonkénti átlagos bevétel ennek eredményeként tíz-tizenkét százalékkal zuhant. Sok nyaraló már egyáltalán nem engedheti meg magának a nyári vakációt .

A probléma a sziget fővárosában, Palmában is egyértelműen megmutatkozik. A Paseo Marítimo-n, amely egykor a sziget egyik zászlóshajó-étterme volt, a látogatók száma körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly – annak ellenére, hogy a múlt nyáron építési munkálatok akadályozták a működést. Különösen aggasztó: Még olyan népszerű üdülőhelyeken is, mint Port de Sóller, egyes éttermek jelenleg szabadságot adnak alkalmazottaiknak – július közepén, a főszezonban. Ahogy a t-online is beszámol róla, a helyzet ott inkább egy téli napra emlékeztet, mint az év turisztikai csúcsára.

A válságnak mély gyökerei vannak. Tavaly 370 étteremnek kellett bezárnia a szigeten. Idén ez a szám még magasabb is lehet. Míg néhány új üzemeltető veszi át az üresen álló helyiségeket, az éttermek teljes száma máris körülbelül három százalékkal csökkent.
Sgy.


2025.08.08 23:31:06


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!