Czeglédi Andrea
Tordai Csilla
Gáspár Mihály
Varga Zsolt
Kertész B.Ferenc
Nagy Zoltán
Becsky István
Porkoláb Zsolt
Design, programozás, technikai üzemeltetés
LS Computer
Szerzői Jogok
• Az estiujsag,hu webszájton ("lap") található tartalom a szerkesztőség ("kiadó") szellemi tulajdona.
• Az Esti Újság szerkesztősége fenntart minden, a lap bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot. A laphoz tartozó oldalak tartalmát és kialakítását nemzetközi és magyar törvények védik.
• A kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése. A lap tartalmának egyes részeit - kizárólag saját felhasználás céljából - merevlemezére mentheti vagy kinyomtathatja, de ebben az esetben sem jogosult a lap így többszörözött részének további felhasználására, terjesztésére, adatbázisban történő tárolására, letölthetővé tételére, kereskedelmi forgalomba hozatalára.
• Az Esti Újság teljes egészében, a reklámokkal, hirdetésekkel együtt szerzői jogvédelem alatt állnak, azokból bármely részt kivágni, a megcsonkított részt pedig nyilvánossághoz bármely módon újraközvetíteni tilos. Tilos továbbá a kiadó előzetes írásbeli engedélye nélkül a lap tartalmát tükrözni, azaz technikai művelet segítségével nyilvánossághoz újraközvetíteni, még változatlan formában is.
• A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. Az Esti Újság szerkesztősége követelheti a jogsértés abbahagyását és kárának megtérítését.
• A laptól értesüléseket átvenni csak a lapra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő a) nem módosítja az eredeti információt, b) a lapra utaló egyértelmű hivatkozást minden közlésnél feltünteti.
• A hírügynökségek honlapunkon felhasznált hírei és fotói szerzői jogvédelem alatt állnak, a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni.
• Az Esti Újság pontos és hiteles információk közlésére törekszik, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal.
Az MTI hírügynökségek a honlapon felhasznált hírei és fotói szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni, vagy tovább adni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével.
Az Esti Újság és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások adatrögzítése
Felhasználói oldalról
Az Esti Újság és az ehhez kapcsolódó összes szolgáltatás az ingyenes
regisztrációhoz adatokat kér be és tárol a rendszeren. Ezen adatok a szolgáltatások
igénybevételéhez szükségesek, melyekből statisztikai kimutatásokat készítünk a
szolgáltatásainkat igénybevevő felhasználókról.
Az adatok tárolásánál mindig a lehető legnagyobb biztonságot alkalmazzuk,hogy
ezek harmadik személy, illetve illetéktelenek kezébe ne kerülhessenek.
Az üzemeltető statisztikai összegzést készít a rögzített adatokból, ezen kimutatások
végeredménye csak statisztikai formában készülhet el, mely nem alkalmas egyedi
azonosítókhoz való kapcsolására.
Ezen statisztikai adatok a szolgáltatások fejlesztésekhez illetve a hirdetési felületek
értékesítéséhez szükségesek.
Látogatói oldalról
Az Esti Újság és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások a látogatókról rögzítik (IP cím,
böngésző típusa, stb.) az adatokat, melyekről az üzemletető statisztikai
kimutatásokat készít csak statisztikai formátumban.
Üzemeltető az adatok tárolásánál a lehető legnagyobb biztonságot alkalmazza, hogy
az adatok illetéktelenek kezébe ne kerülhessenek.
Az üzemeltető statisztikai összegzést készít a rögzített adatokból, ezen kimutatások
végeredménye csak statisztikai formában készülhet el, mely nem alkalmas egyedi
azonosítókhoz való kapcsolására.
Ezen statisztikai adatok a szolgáltatások fejlesztésekhez illetve a hirdetési felületek
értékesítéséhez szükségesek.
Az Esti Újság és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások adatközlése
Felhasználói és látogatói oldalról egyaránt
Üzemeltető a fentebb említett statisztikai adatokat kivéve adatokat harmadik fél
részére semmilyen formában át nem ad.
Az Esti Újság és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások hivatkozásai
Az Esti Újság tartalmaz hivatkozásokat más oldalakra is. Az üzemeltetőnek nem áll
és nem is állhat kontrollja alatt ezen oldalak adatközlése, így ezen oldalak
adatköléséért, valamint ezen oldalak személyiségi jogokban való eljárásáért az
üzemeltető semmilyen felelősséget nem tud vállalni.
Etikai alapelveink
A mindenkori politikának kívánunk tükröt állítani. Az újságírás ugyanis valaha erről
szólt. Valljuk és hisszük az igazság kutatása, keresése, megírása a feladatunk. Nem
vagyunk a politika szócsöve sem. S bértollnokok sem vagyunk. Minden, ami politika,
és bulvár, azt oknyomozóként megírjuk. Minderre garancia kollegáink tudása, akik
közt Egon Erwin Kirsch díjazottjaink is vannak.
A hírszolgáltatás célja
A hírszolgáltatás elsődleges célja az emberek informálása és annak lehetővé tétele,
hogy mindenkor meg tudják ítélni az aktuális témákat - legyen szó politikáról,
számítástechnikáról, tudományról vagy bármi egyébről. A hírszolgáltatásban
dolgozók kötelessége, hogy mindig ezt tartsák szem előtt, és soha ne használják
saját céljaikra a birtokukban lévő hatalmat.
Függetlenség és pártatlanság
A hírszolgáltatásban dolgozóknak el kell kerülniük a tisztázatlan helyzeteket, illetve
azok látszatát. Ugyanígy kerülniük kell bármilyen, érdekütközésből származó
összeférhetetlenségét, vagy ennek látszatát. Nem fogadhatnak el semmilyen
ellenszolgáltatást azért, hogy pozitív véleményt közöljenek vagy elhallgassanak
tényeket, és nem folytathatnak olyan tevékenységet, mely kompromittálja
függetlenségüket (vagy azt a látszatot kelti, hogy kompromittálja). Pártatlannak kell
lenniük, de joguk van véleménynyilvánításra - amennyiben biztosítják, hogy az
olvasó számára is egyértelműen elkülönüljön egymástól a hír és a szerkesztőségi
vélemény.
Pontosság és hitelesség
Az olvasóval szemben mindig tisztességesnek kell lenni, és mindig arra kell
törekedni, hogy a hír pontos legyen; ne legyen egyoldalú; feltárja az
összefüggéseket és minden oldalról tisztességesen világítsa meg a kérdést.
Ugyanez igaz az elemző cikkekre és a kommentárokra is. A lényeges tárgyi
tévedéseket és a kihagyásokból származó hibákat azonnal és feltűnő módon ki kell
javítani, hogy az olvasók is tudomást szerezhessenek a korrekcióról.
Korrektség és a jogok tiszteletben tartása
Mindenkor teljes mértékben tiszteletben kell tartani a hírekben szereplő, vagy a
hírekkel kapcsolatban érintett személyek jogait. A hírszolgáltató mindig tegye fel
magának a kérdést, hogy milyen eljárásra tartana igényt, ha ő vagy az egyik
családtagja lenne az érintett. Egy nyilvános vád esetén mindig biztosítani kell az
érintettnek a válaszadás lehetőségét. Amennyiben valaki megígéri hírforrásának,
hogy nem fedi fel kilétét, úgy ehhez minden körülmények között ragaszkodnia kell -
és ennek megfelelően csak indokolt esetben szabad ilyen ígéretet tenni.
Amennyiben nem indokolt a forrás eltitkolása, úgy az információ forrását meg kell
nevezni.
Hogyan lesz biztosan finom a mák az ünnepi süteményekben?
A vetéstől a tárolásig, minden pillanat meghatározza a mák finom ízét
A máknak számos egészségre kedvező hatása ismert. A mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok kalcium, E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek nagy szerepe van az immunrendszer támogatásában.A mák termesztése általában komoly kihívás elé állítja a gazdákat, hiszen a legtöbb mezőgazdasági termékhez hasonlóan ezt is erőteljesen befolyásolják az időjárási körülmények. Az idei év ebből a szempontból szerencsés volt, a gazdák bőséges és jó minőségű terményt takaríthattak be.„Az egyedüli nehézséget az jelentette, hogy az utóbbi időben számos növényvédő szert vontak ki a forgalomból úgy, hogy nincs alternatívája. Ez arra sarkallja a termelőket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, illetve folyamatosan térjenek át a környezetbarát megoldások alkalmazására” – avatott be Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet ügyvezetője, termelési vezetője.Milyen a jó mák?A jó mák első és legfontosabb ismérve, hogy kellemes íze van, nem keserű. Ezt főként kóstolással tudnánk ellenőrizni, amire persze a legtöbb esetben nincs lehetőség, ezért a mák esetében különösen fontos, hogy ismert és bevált forrásból töltsük fel újra és újra a készletünket. Ha a mák íze nem megfelelő, a belőle készült étel fogyasztása sem lesz kellemes élmény.„A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná. Tévedés azt gondolni, hogy a betegségek elkerülésének az egyetlen módja a permetezés. A folyamat ennél sokkal összetettebb, kezdve a talaj tápanyaggal, vitaminnal való ellátásával és természetesen a megfelelő minőségű vetőmag használatával” – tudtuk meg Tóth Arnoldtól.Nem mindegy, hogy tároljukA szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az aratást követően is el lehet rontani az amúgy egészséges mák ízét, például úgy, ha nem esik át alapos tisztításon, és a mákszemek között gyommagok maradnak.„A tárolás során lényeges, hogy a különböző évjáratokat külön kezeljék, hiszen a mák aratás után nagyjából egy évig őrzi meg kiváló minőségét, azt követően a benne lévő olajtartalom öregedésével arányosan keseredik az íze. A vásárlóknak is azt szoktuk tanácsolni, hogy ha nagyobb mennyiséget vesznek, hosszabb távra, mindenképpen őrlés nélkül, hűvös helyen tárolják, mert hidegben nem öregszik az olaj, darálást követően pedig lehetőség szerint azonnal fogyasszák el, vagy csak rövid ideig mélyhűtsék” – ismertette Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője.Családban maradA ma is sikeresen működő Zöldi Kertészetet a dédszülők alapozták meg az 1920-as években, majd a nagyszülők, szülők vitték tovább a gazdaságot, jelenleg pedig öt fiútestvér végzi teljes összhangban a termelést. Számos zöldség termesztésében járnak élen, büszkeségük az általuk 2009 óta termelt mák, amely egyedi eljárási módjuknak köszönhetően különösen ízletes, ezáltal népszerű a fogyasztók körében.„Jelenleg 200 hektáron öntözött kertészeti növénnyel, 200 hektáron pedig szántóföldi növénnyel dolgozunk. Emellett speciális gépeket is gyártunk a saját kertészetünk használatára. Számunkra a tevékenységünk nem csupán munka, hanem misszió. Nagy felelősséggel jár egy 100 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás irányítása, aminek mi mindannyian igyekszünk eleget tenni” – mondta a termelési vezető.Mákjukhoz és egyéb termékeikhez jelenleg webshopjukon keresztül juthatnak hozzá a magánemberek és a viszonteladók is, hamarosan pedig elkészül az a térkép, amelyen az egész országban mindenki megtalálhatja majd a hozzá legközelebbi Zöldi Mákot árusító boltot.