Miből készülnek a műanyag ételtároló dobozok?
Amikor szétnézünk a műanyag eldobható csomagolóeszközök piacán, akkor számtalan, műanyagból készült dobozokat, poharakat, tányérokat találhatunk. Nem mindegy azonban, hogy az adott csomagolást mire szeretnénk használni, ugyanis minden műanyag tulajdonsága más és más, így a felhasználási területük is különbözik.
Cikkünkben bemutatjuk a csomagolásokhoz leggyakrabban használt műanyag alapanyagokat és elmondjuk, hogy melyik mire való. A doboz kiválasztása A megfelelő ételtároló doboz kiválasztásához többféle paramétert kell figyelembe venni. A kiválasztáshoz segítséget nyújt az indepack.hu, mivel az eldobható műanyag csomagolóeszközök különböző sajátosságokkal rendelkeznek így nem mindegy, hogy melyikbe mit teszünk, illetve mi vele a további célunk. Elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy mekkora és milyen alakú dobozra van szükségünk, mivel különböző űrtartalom és forma közül lehet válogatni. A következő fontos szempont, hogy milyen az állaga az ételnek, tehát szükség van-e cseppmentes záródásra. A harmadik szempont pedig az, hogy fel fogják-e utólag melegíteni az ételt mikrohullámú sütőben. Minden ételféleségre létezik csomagolási megoldás, csak a megfelelőket kell kiválogatni. PP és PS Ez a két műanyagfajta a legnépszerűbb a csomagolóiparban. Legszélesebb körben a PP-t tudjuk felhasználni, mivel tág hőmérséklet-tartományt kibír, így a fagyasztott és a forró ételekhez is kiváló, valamint mikróba is tehető. Hozzá illő tetővel cseppmentes szállítást biztosít. A polisztirol kisebb hőmérséklet-tartományban használható, merev és könnyen törik, viszont olcsósága miatt továbbra is nagyon népszerű, főként tányérokat és evőeszközöket állítanak elő belőle. XPS és PET A polisztirol azon hátrányos tulajdonságát, hogy csak kb. 70 fokig bírja a hőt, a továbbfejlesztésével orvosolták, így született meg az XPS. Az XPS-t nyugodtan beleteheted a mikróba is. Mivel olcsó csomagolás, ezért az éttermek általában ebbe csomagolják a maradék ételt. A PET alkalmas arra, hogy teljesen víztiszta, üveghez hasonlító poharat állítsanak elő belőle, ezért a prémium poharak, shakerpoharak, salátástálak alapanyaga. OPS és PVC Az orientált polisztirollal a zöldségek, gyümölcsök szupermarketes csomagolásánál találkozhatunk. Ez egy rideg, átlátszó műanyag, a hőt nem bírja, ezeken kívül tortacsomagolásra is használják. A PVC az éttermekben a desszertek csomagolására alkalmas, valamint tejtermékeket is tesznek bele. Jellemző tulajdonsága, hogy nagy tömegben kékes árnyalatú így könnyen felismerhető. Látható, hogy mennyiféle műanyaggal találkozhatunk, ha csomagolóanyagot keresünk. Érdemes mindig elolvasni a terméktájékoztatót, mielőtt kosárba tesszük a terméket, hogy tényleg azt a csomagolást válasszuk, amire szükségünk van. Bár az öko csomagolóeszközök előretörése vitathatatlan, azonban a klasszikus műanyag csomagolás még mindig piacvezető. Kedvező ára és évek óta bevált használata miatt továbbra is kedvelt választás az ételek biztonságos csomagolásához.  
2023.05.14 21:27:15


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!