Sokan, sok formában fogyasztjuk ezt a hideg finomságot, de ahogy az lenni szokott, az egyik legfinomabb verzió mégis az, amit magunk készítünk otthon. A következő bejegyzésben elolvashatod, hogyan tudod elkészíteni a nyarak egyik legnagyobb slágerét, a krémes citromfagylaltot.
Nemcsak a citromfagyit szeretnéd otthon elkészíteni? Az Annuskám oldalán további
fagyi receptek várják, hogy kipróbáld őket. Próbálj ki minél többet, és legyél te a család szemében a fagylaltok koronázatlan királynője!
Mitől lesz intenzív íze a fagyinak?
A citromos fagylalt lelkét valójában a citrom héja adja. A cikkben található receptben egy közepesen intenzív ízvilágra elegendő, de ha ti az átható citromos ízek rajongói vagytok, értelemszerűen tehettek bele több citromhéjat is.
Érdemes reszelve hozzáadni a fagylalt alapjához, de ha nincs olyan reszelőd, amivel nagyon apróra tudod reszelni a héjat, akár késsel is megoldhatod egy vágódeszkán az aprítást. A lényeg csupán annyi, hogy minél kisebbek legyenek a darabok, hogy a fagyiban szinte észrevehetetlenek legyenek.
Sűrített tej
Ezt a hozzávalót szinte bármelyik élelmiszerlánc kínálatában megtalálhatod, de arra figyelj, hogy az üveges verziót ehhez a recepthez nem fogod tudni alkalmazni! Amennyiben nem találsz tubusos kivitelben, dönthetsz úgy is, hogy házilag készíted el.
Egyáltalán nem bonyolult, hiszen csak tejet kell némi cukor kíséretében addig főznöd, amíg a mennyisége a felére nem csökken. Ezzel ugyanis a tej víztartalmát el tudod párologtatni, és lényegesen sűrűbbé fog válni. Tulajdonképpen olyan, mintha szirupot főznél, csak most éppen tejből.
Lehet mentes a fagyi?
Természetesen bármelyik receptből tudsz laktózmentes verziót készíteni, ha a tejes alapanyagokat lecseréled laktózmentes termékekre. Ebben az esetben használhatsz akár növényi tejszínt és joghurtot is, a sűrített tejet pedig házilag is el tudod készíteni laktózmentes alapanyagból.
Cukormentes változathoz leginkább a kókuszvirágcukrot javasoljuk, mert az a sűrített tej elkészítésénél sem okoz gondot.
A recept
• 2-4 darab bio citrom
• 200 g natúr görög joghurt
• 3 dl habtejszín
• 300 g cukrozott sűrített tej
• 80 g cukor
A citromok héját lereszeljük, a levét pedig a joghurtba facsarjuk. Ezután a habtejszínt lágyan habos állagig verjük, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is. További 4-5 perces keverés után egy dobozba tesszük, és fogyasztás előtt legalább 6 órára a fagyasztóba rakjuk dermedni.
Az így elkészített fagylalt 1 hónapig áll el a fagyasztóban. Ha garantálni szeretnéd a krémes állagot, fogyasztás előtt 20 perccel érdemes a fagyit áttenni a hűtőszekrénybe.