A Földközi-tenger keleti vidékéről és Nyugat-Ázsiából ered. Használata fűszernövényként rendkívül régi időkre vezethető vissza. Már Krisztus előtt 5000 éves szanszkrit források említik és egyiptomi papiruszokon is mint emésztést támogató anyagot írták le.
Neve valószínűleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, ami a friss hajtás poloskaszagára utalhat. Igen sok népies elnevezése ismert: belénd, beléndfű, bolhafű, kertibors, sobraborifű, zergefű, koldusbors, büdöskapor.
A zöldfűszer
Magát a növényt és fűszerként használt magjait is egyaránt koriandernek nevezik. A közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de nálunk is egyre gyakoribb a használata: sültekhez, pácokhoz, káposztás fogásokhoz, kolbászokhoz. A cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz a friss levelek használatát javasolják.
Ez a növény eléggé megosztja az embereket. Vagy szeretik vagy nagyon nem szeretik. Pedig igazán bámulatos terápiás hatásait figyelték már meg. Hippokratész gyomorpanaszok, étvágytalanság, görcsrohamok, álmatlanság és szorongás esetén ajánlotta porított magjának főzetét és tinktúráját.
A magból készült illóolaj
A koriandermagból, mely kemény, barnássárga és bordázott, vízgőz-desztillációval készítik az igazán sokoldalúan felhasználható csodás koriandermag illóolajat. A világ első húsz
leggyakrabban alkalmazott illóolaja között említik. Ez az édes-borsos, enyhén gyümölcsös illatú olaj három fő összetevőből áll:
• monoterpenolokból, melyeknek bőrvédő tulajdonságait köszönheti,
• monoterpénekből, melyek miatt antioxidáns, tisztító és hangulatjavító és
• ketonokból, melyek az emésztést elősegítő hatásait és jellegzetes illatát adják.
A magolaj nem keverendő össze a koriander levelekből készített Cilantro- vagy korianderlevél olajjal!
Sokoldalú és igazi baktériumgyilkos
A koriander egyik fő illó komponense a d-linalool, ebben igen hasonlít a levendulaolajra. Nyugtató hatását ennek is tulajdonítják. Ez az anyag lehet a kulcs a koriandermag-olaj antibakteriális hatásainak is. Bizonyítottan számos baktériumtörzs ellen bevethető. Megfigyelések szerint károsítja a baktériumok sejtmembránját, ami miatt azok elpusztulnak. Emiatt az élelmiszerek tartósításában hasznos, gátolja, lassítja azok romlását.
A stressz, a környezetszennyezés és a napsugárzás okozta bőrkárosodások lassíthatók használatával, de mindig csak hordozóolajba keverve szabad a bőrön alkalmazni. Gyomornyugtató, telítettségérzés ellen, emésztés támogatásra, székrekedés kezelésére és puffadás esetén javallt. Enyhülést hoz menstruációs görcsöknél, fej- és fogfájás esetén. Várandósok kerüljék!