Ha te is eljátszadoztál már a gondolattal, hogy esetleg beállj egy időre ételfutárnak, ám még sosem dolgoztál ebben a szakmában, akkor összegyűjtöttünk pár praktikus tanácsot, amiket érdemes megfogadnod, ha te is csatlakoznál a “szállítók” közé.
Alacsony fogyasztású jármű
Az ételfutárok nagy része a saját járművével dolgozik, a munkáltató pedig csak az üzemanyagköltséget fizeti. Persze nem korlátlanul, ezért ebbe a munkába csak olyan járművel érdemes belevágni, ami nagyon keveset fogyaszt, városi vezetés során is. Egy autóba ugyan sok rendelés belefér, ám egy robogó jóval kevesebb üzemanyaggal is beéri, és nem mellesleg könnyebb is vele manőverezni a csúcsforgalomban vagy a szűk utcákban.
Ha sem kis fogyasztású autóval, sem robogóval nem rendelkezel, és nem is tudsz beruházni rá, akkor marad a bicikli, amivel szintén lehet futárkodni. Így ugyan kisebb területre tudsz szállítani, viszont a munka egyben jó kis edzés is, és biztos lehetsz benne, hogy többnyire a sétálóutcákat, belvárosi zónákat vagy az olyan területeket kapod, amik az étterem közelében vannak. Így nem kell az egész várost úgy ismerned, mint a tenyeredet.
Az ételeket pedig olyan
thermo dobozban vagy pizzaszállító táskában fogod majd magaddal vinni, amiket a Gasztronagykernél is megtalálsz - igaz, ezt valószínűleg a munkáltatód biztosítja majd.
Helyismeret
Ha már az előbb szóba került: egy futár munkája során nagyon fontos az, hogy lehetőleg minél jobban ismerje a “munkaterületét”. Persze okostelefonnal bármikor lehet navigálni, ám előfordulhat, hogy egy-két utcát átneveznek, vagy az alkalmazás egy zsúfolt lakótelepen nem a pontos címre irányít.
Emellett persze a technika ördöge sem pihen, nagyvárosokban, a sok magas épület között bizony megesik, hogy nem megfelelő a GPS jel erőssége, és a navigáció használhatatlan - a vevő pedig közben éhesen várja az ételét. Ilyenkor muszáj a helyismeretedre támaszkodnod.
Gyorsaság, udvariasság
A legtöbb ember csak akkor gondol az ételrendelésre, amikor már kopog a szeme az éhségtől, ezért minél hamarabb szeretne lakmározni. Persze az étel elkészítéséhez idő kell, és a futár sem rendelkezik a teleportálás képességével, de azért a gyorsaság igencsak lényeges ebben a szakmában.
Amikor pedig végre megérkezel a jelölt címre, légy udvarias a vevővel! Ne feledkezz meg az olyan alapvető illemszabályokról, mint a megfelelő köszönés, búcsúzóul pedig kívánj jó étvágyat. Ezek ugyan apróságok, ám sok esetben döntő tényezők a borravaló szempontjából.