Ne feledkezzen meg a rendszeres metszésről!
A gyümölcsfák nem csak arra jók, hogy árnyékot adjanak és díszítsék a kertet, hanem a rajtuk termő gyümölcsökből ízletes házi lekvár és befőtt készülhet, illetve frissen fogyasztva is nagyszerű csemege. Ha azonban azt szeretné, hogy minden évben bőségesen legyen rajta termés, akkor foglalkoznia kell velük.
Ennek az egyik legfontosabb művelete a metszés. No de miért szükséges metszeni a fákat? Azért, mert így ösztönözzük őket arra, hogy minél több új hajtást növesszenek. A fa okos élőlény - igyekszik egyensúlyban tartani a gyökerei és a lombkoronája méretét, így ha megritkítjuk az ágait, akkor arra törekszik, hogy ismét elérje ezt az egyensúlyt, ezért új ágakat kezd növeszteni. Ha elhanyagolja a fa metszését, akkor az nem fogja elérni a teljes termőkapacitását. Ezenkívül a túl sűrű lombkorona belsejébe nem jut elég fény, így az ott lévő levelek és termések nem fejlődnek rendesen.
A metszés időpontjára vonatkozóan nincs általános szabály, hiszen ez mindig az adott fajtától függ. Egyes gyümölcsfákat tavasszal, másokat nyár végén vagy kora ősszel kell megritkítani. Ami fontos, hogy ez a művelet sose akkor történjen, amikor a fán már érnek a gyümölcsök, vagy épp tökéletes állapotban van a lombkorona.
A munkához olyan szerszámokat kell használni, amelyekkel hatékonyan, mégis kíméletesen tudja megszabadítani a fát a nem kívánt ágaktól. A Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható
ágvágók segítségével úgy igazíthatja meg a fa ágait, hogy közben nem okoz nagy sebesüléseket rajta. Képzelje el úgy, mint egy műtétet: ha az orvos piszkos, életlen eszközöket alkalmaz, azzal növekszik a fertőzésveszély, és súlyosabb sebeket ejt, amelyek lassabban gyógyulnak. A fánál is pontosan ez a helyzet; a tiszta és éles szerszámokkal sokkal kevésbé “kínozza meg”.
Egyéb teendők a gyümölcsfák körül
Folytatva az emberi testtel való összehasonlítást, bizony a fák is képesek megbetegedni. Megtámadhatják őket kártevők, gombák, zuzmók, algák, de akár daganatok is kialakulhatnak rajtuk. Épp ezért fontos, hogy időről időre alaposan vizsgálja át a törzset, leveleket, gyümölcsöket, és ha bármi kóros elváltozást lát, akkor hívjon szakértő segítséget.
A rendszeres tápanyagpótlásról és az öntözésről se feledkezzen meg. Fái pedig bőséges virágzással és terméssel hálálják majd meg a törődést.