Laborburger a jövő étele
Holland tudósok már kifejlesztették a mesterséges húst, ami sosem volt élő állat testének része. A hat hét alatt csupán a szarvasmarha izomzatából kitenyésztett húspogácsa véleményük szerint remek alapanyag a jövő hamburgeréhez, ami olcsóbb lesz, mint a valódi, emellett a műhús a várható élelmiszerhiány kiküszöbölése ellen is kiváló.
    A kutatás célja az volt, hogy az állattenyésztésnél hatásosabb módszert találjanak a hús előállítására. A jelenlegi eredmények eléréséhez őssejteket használtak, melyek izomszövetté átalakulva egy apró húsdarabot hoztak létre a laboratóriumban. A végeredmény állaga nyersen leginkább tintahalhoz vagy kagylóhoz hasonlít, a kisütött húspogácsa nem hasonlítható a szójához vagy más vegetáriánus húspótlókhoz, ízre a marhahúsra emlékeztet, viszont kevésbé intenzív. A témában nyilatkozó Mark Post professzor szerint, ha sikerül növelni a módszer hatékonyságát, akkor a mesterséges hús akár 70%-kal csökkentheti az ilyen termékek előállításához szükséges globális energiafelhasználást. A műhús jelenleg még nem olyan gazdaságos dolog, ugyanis 31 grammnyi mesterséges fehérje jelenleg 250.000 fontba (kb. 86 millió Ft) kerül, ami kicsit vaskos egy egyszerű hamburgerért cserébe. Post professzor szerint a jelenlegi munka legfontosabb eredménye, hogy valóban lehet mesterséges, fogyasztható húst létrehozni, állítása szerint tíz éven belül már a hipermarketek polcaira is felkerülhetnek a szintetikus húskészítmények. Első hangzásra gyomorforgatónak tűnik, sajnos azonban van helye az ilyen megközelítésnek is. A bolygó növekvő lakossága és az általános életszínvonal emelkedés miatt a WHO jelentése szerint 50 év múlva a jelenlegi ételtermelés duplájára lesz szükség, mely tovább növelné a még érintetlen földterületek amúgy is óriási léptékű mezőgazdasági átalakítását, számos területen pedig élelmiszerhiány alakulhat ki. Természetesen ilyenkor megjelennek azok a vélemények is, melyek szerint egyszerűbb lenne, ha kevesebb húst ennénk. David Steele, az Earthsave Canada elnöke elmondta, „ugyan látható, hogy high-tech megközelítésnek megvannak a környezetvédelmi és állatjóléti előnyei a nagyüzemi hústermeléssel szemben, az is egyértelmű, hogy a hús tápanyagait helyettesítő növények már most is rendelkezésre állnak, így erre nincs igazán szükség.” Bizony ennek a folyamatnak több elgondolkodtató eleme is van, hiszen a mesterséges hús képére ránézve valószínűleg kevés embernek fut össze a nyál a szájában.
2014.10.29 15:45:54
További hírek Életmód témában


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!