Úgy hat ránk a sajt, mint az ópium
Na tessék, ez hiányzott. A sajt éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a kazein miatt – derül ki egy friss kutatásból. Szakértők szerint a tejtermékek egy részében megtalálható kazein aktiválja az agy opiátokra érzékeny receptorait, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben.

A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek „drogként” hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt. A zsírfogyasztás mindenkinél az egészségtelen táplálkozás mérőszáma, akár szenved az illető ételfüggőségtől, akár nem – magyarázta a szerzőként közreműködő Erica Schulte. Dr. Neal Barnard, a Physicians Committee for Responsible Medicine szervezet részéről hozzátette, hogy a kazein „emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle”. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással bír, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni. Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban. A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását – tette hozzá Cameron Wells dietetikus. A tejben is található kazein, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az agyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet. (Forrás: Betegszoba.hu)
2015.11.05 20:18:00


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!