Csirkétől a csülökig: Mennyibe kerül az étel az Oktoberfesten – a luxussteak felháborodást keltett
Idén elszaladtak az árak az Oktoberfesten. Ezért várhatóan sokan kihagyják a bajor fesztivált, hiszen egy családi látogatás a rendezvényen, csaknem felemészti egy fő kétheti keresetét. Ez pedig megengedhetetlen volna, ugyanis az áremeléseket semmilyen állami megszorítás vagy bérleti díj emelkedés nem indokolja. Csupán a - Németországban korábban nem ismert - egyéni kapzsiság...
Megjelentek az első étlapok. Az egyszámjegyűtől a háromszámjegyű árakig terjedő kínálat egyes esetekben komoly feltűnést kelt.
München – Egy liter sör mellett a hagyományos ételek is kötelezőek sokak számára az Oktoberfesten . Legyen szó fél csirkéről, fél csülökről vagy egy bőséges adag sajtos spaetzle-ről – sok klasszikus fogás elképzelhetetlen. Aki azonban olcsón szeretne megúszni, az gyorsan csalódni fog. A 27,80 eurós fél csülöktől a 229 eurós luxus steakig az Oktoberfest látogatása ma már inkább egy ínyenc éttermi kiruccanáshoz hasonlít.

2025-ben egy fél csirke ára 17,20 és 24,90 euró között lesz, a sátortól függően. A legolcsóbb az Augustiner Festhalle 17,20 euróért, szorosan ezt követi a Bräurosl 17,50 euróval. Kevesebb mint egy euróval drágábban a Boandlkramerei kínál egy fél csirkét 18,50 euróért. A Paulaner Festzelt kiemelkedik egy biocsirkével 24,50 euróért – ez majdnem 8 euróval több, mint az Augustinerben kapható.

Már egy fél csülök elkészítéséhez is kell egy kis ismerkedés. A Boandlkramerei 22,90 euróért kapható fél bio csülökért még mindig a megfizethető árkategóriába tartozik. Az Augustiner Festhalle és a Bräurosl 24,90 euróért kínálja az egészet. A Paulaner Festzelt sátor ismét a legmagasabb árat kínálja – ott egy fél csülök ára 27,80 euró.

Egy adag Käsespätzle általában 20 euró körüli árat jelent (19,90 és 20,90 euró között mozog). Még egy egyszerű harapnivaló sem olcsó: a vendégek 14,90 eurótól (hagyományos bajor étel) vásárolhatnak Obazdát a Boandlkramereiben, és 17,80 euróig (a Paulaner Festzeltben). 10 euró alatt két fehér kolbászt (8,90 euró), Boandlkramereit (8,80 euró) és Bräuroslt (9,90 euró) is kaphatnak. A Paulaner szakít a hagyományossal, 11,50 euróért kínálja őket. Azok, akik pénzt szeretnének megtakarítani a sátorban, egy egyszerű burgonya-uborkasalátát rendelhetnek 5,90 eurótól (Augustiner Festhalle) 8,90 euróig (Bräurosl).
Vegetáriánusok és vegánok igényeit is kielégítik. Minden sátorban kisebb választék található húsmentes és növényi alapú ételekből. A Bräurosl és a Boandlkramerei kínálja a legnagyobb választékot – itt az étlap a klasszikusokon túlmutató fogásokat kínál, mint például a zöldséges rántott hús vagy a sült tök. Az Ochsenbraterei vegán kínálatával is ismét ragyog.

A Bräurosl tavaly már meglepte a vendégeket egy háromszámjegyű steakkel. A hagymás sült marhahús 42,50 euróért, a ribeye steak pedig 44,50 euróért kapható, ami magas árakat jelent. Ezek azonban még mindig messze elmaradnak az étlap legdrágább fogásától. A sátorban egy tomahawk steaket kínálnak borsos 179 euróért – a „szarvasgombás változat” pedig hihetetlen 229 euróért kapható. Ez az étel azonban több személyre is szól.

S.Gy.




2025.09.16 09:08:18


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!