Szalmonella Lengyelországból
A hatósági élelmiszer-ellenőrzés részeként egy Szlovákiába érkező lengyel csirkemell szállítmányban Salmonella Typhimurium jelenlétét mutatták ki.
A szalmonella tipikus forrása a rosszul főtt tojás, és a csirke is szalmonellával fertőzött lehet. Több élelmiszerre is figyelni kell:
A Benu Patika szerint az emésztőrendszerben lévő Salmonella gyulladást okoz majd az ún. gastroenteritis. A szalmonellózis tünetei általában a fertőzés után 8-24 órával jelentkeznek. A szalmonella lappangási ideje azonban néha csak 6, vagy fordítva, akár 72 óra. Milyen tüneteket okoz a szalmonella?
Akut hasmenés – a hirtelen és intenzív hasmenés a szalmonellózisra jellemző. Általában 2-3 napig tart, de súlyosabb esetekben akár 7 napig is eltarthat. A szalmonella esetében a széklet nem tartalmaz vért.
Hasi görcsök – gyakran kísérik a szalmonella okozta hasmenést.
Hányás – nem mindig fordul elő, és általában hamarabb elmúlik, mint a hasmenés.
Láz – a szalmonellózist, mint fertőző hasmenést, nagyon gyakran láz kíséri. Általában a láz a tünetek megjelenésétől számított 2. napon alábbhagy.
Fejfájás – gyakran más tünetekkel jár.


2025.04.26 22:14:23


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!